Începând de astăzi, 1 noiembrie, Republica Moldova va primi 5,7 mln metri cubi de gaz natural pe zi de la Gazprom. Contrar contractului, concernul rus va asigura doar 51% din volumul convenit anterior. Informația a fost confirmată de către vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. În același timp, de astăzi, malul drept al Nistrului nu va mai primi energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan. Vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian susține că Tiraspolul dă asigurări că a recurs la măsuri de economisire, însă Chișinăul insistă pe o economisire „proporțională”.
Din totalul de 5,7 mln de metri cubi de gaz pe zi pe care este dispus să îl vândă Gazpromul părții moldovenești – 3,4 mln de metri cubi vor ajunge, zilnic, pe malul drept al Nistrului, iar 2,3 mln vor fi furnizat către malul stâng. Astfel, regiunea transnistreană va primi cu 40% mai puțin gaz în noiembrie decât în octombrie, a precizat Spînu.
Vicepremierul Oleg Serebiean, care acum câteva zile a participat la o ședință în format „1+1” cu Vitalii Ignatiev, responsabilul transnistrean de relații „externe”, susține că Chișinăul insistă pe o „economisire proporțională” și pe malul stâng, și pe malul drept.
„Nu poate ca o parte să suporte mai mult, ținând cont de volumul care este de 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi, o parte să suporte mai multe economii, adică să fie mai economicoasă, să spun așa, și altă parte să își permită mai multe lucruri. Totdeauna apar suspiciuni în acest sens că o parte este cea care e mai prudentă, mai economicoasă, cealaltă parte e invers”, a declarat Serebrian în cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei.
Fără contract cu Cuciurganul
Mai mult, vicepremierul pentru Reintegrare susține că poziția Tiraspolului este că în stânga Nistrului deja ar fi fost întreprinse măsuri severe de economisire.
„Bunăoară, s-a adus exemplul combinatului metalurgic de la Râbnița, care și-a redus activitatea cu 75%, fabrica de ciment de asemenea, deci că economisirea ei o fac din contul marilor agenți economici, că, bunăoară, ceea ce ni s-a spus de asemenea, în prezent e vacanța școlară în stânga Nistrului și pentru prima dată au fost oprite sistemele de încălzire și sistemele de alimentare cu electricitate a acestora pe durata vacanțelor. Deci, că ar recurge și ei la economii și că ar fi neadevărat să susținem că nu se fac economii în partea stângă a Nistrului. Totuși, părerea noastră, mă rog, nu sunt specialist în energetică, este că e disproporționat încă, noi suntem hotărâți să facem pași mult mai radicali în această direcție, pe urmă desigur e vorba de prețuri”, a mai spus Serebrian.
În același timp, Chișinăul nu a încheiat un contract de furnizare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan pentru luna noiembrie. Astfel, în luna curentă, malul drept al Nistrului va fi asigurat cu energie electrică prin contractul cu OMV Petrom pentru 50 MWh, cu Nuclearelectrica pentru 35 MWh. În plus, pentru 1 noiembrie, s-a procurat 5530 MWh energie electrică de pe OPCOM (bursa română de electricitate).
În acest sens, pentru ziua de 1 noiembrie, Moldova are un deficit necontractat de energie electrică de aproximativ 4070 MWh. Vicepremierul Andrei Spînu a îndemnat populația să continue să economisească.
NM a solicitat un comentariu din partea vicepremierului Andrei Spînu cu privire la lipsa contractului cu Centrală de la Cuciurgan pentru luna noiembrie, însă deocamdată nu am primit un răspuns.
De menționat că, înainte de războiul declanșat de Rusia în țara vecină, malul drept al Nistrului achiziționa 70% din volumul necesar de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% – din Ucraina. Problema insuficienței de energie electrică în Republica Moldova a apărut după ce Rusia a bombardat obiective de infrastructură energetică din Ucraina. Din 11 octombrie, Kievul a sistat exportul din cauza deficitului pentru propria țară. În același timp, contrar contractului cu partea moldovenească, Gazprom a redus semnificativ furnizarea de gaz pentru Republica Moldova, dând vina pe operatorul ucrainean de transport.
De cealaltă parte, „Sistemul de transport al gazelor din Ucraina” (GTSU) a negat informațiile despre lipsa posibilităţilor sale de a crește volumul tranzitului de gaze către Moldova.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!