„Transnistria va trebui să cumpere gaz la prețul de piață”. Spînu, în caz că Gazprom sistează livrarea de gaze pentru Moldova 
Full Article 2 minutes read

„Transnistria va trebui să cumpere gaz la prețul de piață”. Spînu, în caz că Gazprom sistează livrarea de gaze pentru Moldova 

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a evidențiat că dacă vor fi sistate livrările de gaze pentru Moldova, Transnistria va trebui să își procure gaz la prețul de piață ca și Republica Moldova. 

„Transnistria va trebui să cumpere gaz la prețul de piață așa cum va cumpăra și malul drept și toți cetățenii din țara noastră”, a precizat oficialul moldovean, la emisiunea În PROfunzime de la Pro TV.

„Noi vom fi în discuții în momentul când ei vor comanda cantitatea de gaz necesară pentru malul stâng, Moldovagaz sau Energocom îl va procura și va fi livrat, cu plata în avans. Dacă nu vor fi capabili să achite, din câte cunosc au cantități de cărbune care ar fi suficient pentru două luni să reziste în perioada următoare”, a adăugat Spînu.

Vicepremierul a mai spus că „nu se cunoaște dacă vom avea gaz sau nu după 1 octombrie”. „Noi menținem comunicarea și vom vedea în zilele următoare că vor livra sau nu, dar tradițional Gazprom nu oferă un răspuns din timp. Indiferent de scenariu pentru luna octombrie noi suntem asigurați”, a conchis el.

***

Pe 9 septembrie curent, Andrei Spînu declara că Moldova va cumpăra gaz de două ori mai ieftin în octombrie, dacă contractul cu Gazprom va rămâne în vigoare. În cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune, ministrul a precizat că dacă concernul rus va întrerupe livrările de gaz către țara noastră după 1 octombrie, atunci acest lucru va fi făcut cel mai probabil din cauza schimbării formulei de calcul.

Pe 26 septembrie curent, șefa statului Maia Sandu a declarat că autoritățile moldovenești sunt pregătite să acționeze în orice situație. În cazul în care Gazprom nu își va îndeplini obligațiile contractuale, Maia Sandu a spus că Moldova are anumite rezerve pentru luna octombrie și după luna octombrie se va pune în aplicare planurile elaborate de autorități.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: