„Transnistria va trebui să cumpere gaz la prețul de piață”. Spînu, în caz că Gazprom sistează livrarea de gaze pentru Moldova 
Full Article 2 minutes read

„Transnistria va trebui să cumpere gaz la prețul de piață”. Spînu, în caz că Gazprom sistează livrarea de gaze pentru Moldova 

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a evidențiat că dacă vor fi sistate livrările de gaze pentru Moldova, Transnistria va trebui să își procure gaz la prețul de piață ca și Republica Moldova. 

„Transnistria va trebui să cumpere gaz la prețul de piață așa cum va cumpăra și malul drept și toți cetățenii din țara noastră”, a precizat oficialul moldovean, la emisiunea În PROfunzime de la Pro TV.

„Noi vom fi în discuții în momentul când ei vor comanda cantitatea de gaz necesară pentru malul stâng, Moldovagaz sau Energocom îl va procura și va fi livrat, cu plata în avans. Dacă nu vor fi capabili să achite, din câte cunosc au cantități de cărbune care ar fi suficient pentru două luni să reziste în perioada următoare”, a adăugat Spînu.

Vicepremierul a mai spus că „nu se cunoaște dacă vom avea gaz sau nu după 1 octombrie”. „Noi menținem comunicarea și vom vedea în zilele următoare că vor livra sau nu, dar tradițional Gazprom nu oferă un răspuns din timp. Indiferent de scenariu pentru luna octombrie noi suntem asigurați”, a conchis el.

***

Pe 9 septembrie curent, Andrei Spînu declara că Moldova va cumpăra gaz de două ori mai ieftin în octombrie, dacă contractul cu Gazprom va rămâne în vigoare. În cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune, ministrul a precizat că dacă concernul rus va întrerupe livrările de gaz către țara noastră după 1 octombrie, atunci acest lucru va fi făcut cel mai probabil din cauza schimbării formulei de calcul.

Pe 26 septembrie curent, șefa statului Maia Sandu a declarat că autoritățile moldovenești sunt pregătite să acționeze în orice situație. În cazul în care Gazprom nu își va îndeplini obligațiile contractuale, Maia Sandu a spus că Moldova are anumite rezerve pentru luna octombrie și după luna octombrie se va pune în aplicare planurile elaborate de autorități.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: