Andrei Mardari / NewsMaker

„Transnistria va trebui să cumpere gaz la prețul de piață”. Spînu, în caz că Gazprom sistează livrarea de gaze pentru Moldova 

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a evidențiat că dacă vor fi sistate livrările de gaze pentru Moldova, Transnistria va trebui să își procure gaz la prețul de piață ca și Republica Moldova. 

„Transnistria va trebui să cumpere gaz la prețul de piață așa cum va cumpăra și malul drept și toți cetățenii din țara noastră”, a precizat oficialul moldovean, la emisiunea În PROfunzime de la Pro TV.

„Noi vom fi în discuții în momentul când ei vor comanda cantitatea de gaz necesară pentru malul stâng, Moldovagaz sau Energocom îl va procura și va fi livrat, cu plata în avans. Dacă nu vor fi capabili să achite, din câte cunosc au cantități de cărbune care ar fi suficient pentru două luni să reziste în perioada următoare”, a adăugat Spînu.

Vicepremierul a mai spus că „nu se cunoaște dacă vom avea gaz sau nu după 1 octombrie”. „Noi menținem comunicarea și vom vedea în zilele următoare că vor livra sau nu, dar tradițional Gazprom nu oferă un răspuns din timp. Indiferent de scenariu pentru luna octombrie noi suntem asigurați”, a conchis el.

***

Pe 9 septembrie curent, Andrei Spînu declara că Moldova va cumpăra gaz de două ori mai ieftin în octombrie, dacă contractul cu Gazprom va rămâne în vigoare. În cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune, ministrul a precizat că dacă concernul rus va întrerupe livrările de gaz către țara noastră după 1 octombrie, atunci acest lucru va fi făcut cel mai probabil din cauza schimbării formulei de calcul.

Pe 26 septembrie curent, șefa statului Maia Sandu a declarat că autoritățile moldovenești sunt pregătite să acționeze în orice situație. În cazul în care Gazprom nu își va îndeplini obligațiile contractuale, Maia Sandu a spus că Moldova are anumite rezerve pentru luna octombrie și după luna octombrie se va pune în aplicare planurile elaborate de autorități.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

VIDEO Scandal după concertul lui Usatîi / Moldova cumpără „în secret” gaz / Chișinăul tace despre MMZ

Guvernul Republicii Moldova s-a întrunit pe 16 iulie într-o ședință ordinară. NewsMaker prezintă principalele decizii și declarații ale miniștrilor.

13 cetățeni moldoveni au fost deportați din Polonia din motive de securitate națională. Autoritățile poloneze au expulzat, de asemenea, 27 de cetățeni georgieni. Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului polonez, Adam Szłapka, acțiunea face parte dintr-o operațiune menită să deporteze persoane care reprezintă o amenințare la adresa securității. El a declarat că printre cei expulzați se aflau și persoane care au ajutat alți străini să treacă ilegal granița, precum și indivizi care și-au schimbat datele de identitate pentru a intra în țară.

Guvernul Republicii Moldova a susținut sancțiunile UE împotriva persoanelor asociate cu oligarhul fugar Ilan Șor. „Cei care trădează Moldova vor fi sancționați”, a comentat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, măsurile impuse de Consiliul UE. El a declarat că guvernul salută restricțiile impuse de oficialii europeni.

Moldova a achiziționat jumătate din volumul de gaz pentru anii 2025–2026 — prețul va fi anunțat ulterior. Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a confirmat că compania Energocom a cumpărat jumătate din volumul necesar de gaze naturale pentru 2025–2026, adică aproximativ 320 milioane de metri cubi. Potrivit ministrului, gazul a fost achiziționat de pe piața europeană, iar depozitarea acestuia se face în România și Ucraina. „Prețul va fi făcut public după finalizarea procesului de achiziție, pentru a nu afecta competitivitatea”, a precizat Junghietu.

Lucrările la linia electrică Vulcănești–Chișinău sunt realizate în proporție de peste 75%. Informația a fost oferită de ministrul Energiei, Dorin Junghietu. Potrivit lui, săptămâna trecută a început instalarea firelor. Junghietu a subliniat că autoritățile intenționează să pună linia în funcțiune până la sfârșitul anului 2025.

Uzina din Rîbnița funcționează din nou la capacitate maximă? Ce spune Chișinăul. Autoritățile moldovene evită să comenteze informațiile privind reluarea activității la capacitate maximă a Uzinei Metalurgice din Rîbnița și majorarea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană. La întrebarea NewsMaker dacă Chișinăul va aplica sancțiuni agenților economici din stânga Nistrului, dacă se confirmă aceste informații, ministrul Energiei Dorin Junghietu a evitat un răspuns clar. El a menționat că, în calitate de ministru, este responsabil de asigurarea Republicii Moldova cu resurse energetice, dar nu poate comenta ce se întâmplă în teritoriile necontrolate de autoritățile constituționale.

Scandal în jurul concertului lui Usatîi cu participarea artiștilor ruși. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a criticat concertul organizat de liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, în centrul Chișinăului. Pe scena amplasată în Piața Marii Adunări Naționale au evoluat artiști ruși, inclusiv Leonid Agutin și Lusia Cebotina. Concertul a avut loc în apropierea expoziției „Trenul durerii”, dedicată deportărilor staliniste din Basarabia. Vodă a calificat desfășurarea concertului în apropierea unui eveniment memorial drept „o insultă la memoria colectivă” și a acuzat primăria de iresponsabilitate. În replică, purtătoarea de cuvânt a primarului Chișinăului, Natalia Ixari, l-a acuzat pe Vodă de manipulare. Primăria a declarat că primește doar notificări privind desfășurarea evenimentelor, fără a emite permise. Organizatorul evenimentului, Renato Usatîi, susține că expoziția „Trenul durerii” nu a fost închisă în timpul concertului și a fost păzită. El a acuzat autoritățile de tentativă de a capitaliza politic pe seama situației.

Aeroportul Internațional Chișinău va purta numele compozitorului Eugen Doga. Guvernul a aprobat proiectul de lege în ședința din 16 iulie. Decizia va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, „este o modalitate de a onora memoria și de a eterniza numele maestrului Eugen Doga”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: