„Transparency international” cere abrogarea legii privind obținerea cetățeniei prin investiții
Full Article 2 minutes read

„Transparency international” cere abrogarea legii privind obținerea cetățeniei prin investiții

Organizația „Transparency International – Moldova” face apel către parlamentul Republicii Moldova să adopte urgent, în lectură finală, proiectul de lege privind abrogarea „Legii cetăţeniei prin investiţii”. Un mesaj în acest sens a fost publicat joi, 20 noiembrie, pe site-ul instituției. Totodată, reprezentanții acesteia îi cer președintelui Igor Dodon să promulge documentul adoptat de legislativ.

„Transparency International – Moldova” amintește că la 18 iulie 2019, imediat după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate la care a fost discutat acest subiect, șeful statului a declarat suspendarea oficială a programului cetăţenie prin investiţii.

În același timp, reprezentanții instituției se arată îngrijorați că după expirarea acestui termen, inițiativa nu a fost anulată definitiv.

De asemenea, „Transparency International – Moldova” reiterează importanţa implementării pachetului de proiecte de legi privind „de-oligarhizarea Republicii Moldova”, precum şi a declaraţiei cu privire la recunoaşterea caracterului captiv al Republicii Moldova, adoptată de parlament pe 8 iunie 2019.

Amintim că programul de obținere a cetățeniei în schimbul investițiilor a fost aprobat în 2018 de guvernul Filip. Autoritățile au declarat atunci că speră să atragă în țară cel puțin 1,3 miliarde de euro în următorii cinci ani.

Potrivit prevederilor programului, un investitor străin poate obține cetățenia Republicii Moldova dacă transferă în Fondul de Dezvoltare Durabilă cel puţin 100 mii de euro sau 250 mii într-un domeniu de afaceri de importanţă strategică.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: