„Transparența decizională – afectată în proporție de 45%”. Promo-LEX, despre ultima ședință a Parlamentului 
Full Article 3 minutes read

„Transparența decizională – afectată în proporție de 45%”. Promo-LEX, despre ultima ședință a Parlamentului 

Promo-LEX a monitorizat ședința Parlamentului din 30-31 martie. Asociația declară că ordinea de zi a ședinței a fost modificată în proporție de 545%, „influențând nefavorabil transparența procesului legislativ”. Cu privire la punerea în aplicarea a unui nou sistem electronic de vot, Promo-LEX a observat că rezultatul votului este publicat pe pagina web a legislativului „într-un format neprietenos publicului larg”. Asociația mai spune că în ședință „transparența decizională a fost afectată în proporție de 45% sau în cazul a 13 proiecte votate”. 

Asociația declară că ordinea de zi a ședinței a fost modificată în proporție de 545%, raportat la numărul subiectelor incluse inițial. În opinia Promo-LEX, aceasta influențează nefavorabil transparența și previzibilitatea procesului legislativ.

Toate propunerile acceptate de modificare a ordinii de zi au fost înaintate de deputații PAS. Iar cele 8 propuneri înaintate de opoziție (BCS), inclusiv de audiere în plen a prim-ministrului Dorin Recean, nu au întrunit numărul necesar de voturi”, precizează Asociația.

După aproape 2 ore de dezbateri, majoritatea parlamentară a prelungit pentru a 7-a oară consecutiv starea de urgență, în contextul invaziei militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Promo-LEX amintește că în privința ultimelor 2 hotărâri ale Parlamentului de prelungire a stării de urgență a fost solicitată verificarea controlului de constituționalitate, însă examinarea a fost sistată de Curtea Constituțională din cauza înregistrării parității de voturi. „Astfel, hotărârile respective sunt prezumate a fi constituționale”, susține Asociația.

La ședința din 31 martie 2023, Parlamentul a pus în aplicare un nou sistem electronic de vot.

Promo-LEX observă că rezultatul votului este publicat pe pagina web a legislativului într-un format neprietenos publicului larg și care nu permite analiza și prelucrarea optimă a datelor”, se arată în declarația Asociației. Astfel, Promo-LEX vorbește despre „necesitatea și importanța accesului la date deschise despre activitatea Parlamentului care să fie disponibile în mod liber, fără restricții sau mecanisme de control pentru utilizare și prelucrare”.

Asociația mai spune că după o îmbunătățire esențială a transparenței decizionale în cadrul precedentei ședințe din 16-17 martie, se remarcă un nou regres.

În ședința curentă, transparența decizională a fost afectată în proporție de 45% sau în cazul a 13 proiecte votate în cadrul ședinței. Și de această dată au fost publicate toate rapoartele sau corapoartele comisiilor permanente. În schimb, transparența decizională a fost afectată în cazul a 12 proiecte prin faptul că nu au fost solicitate, acordate sau publicate actele aferente proiectelor”, comunică Asociația.

Promo-LEX precizează că în cazul a 3 proiecte de legi nu a fost respectat termenul legal, de cel puțin 10 zile lucrătoare, pentru prezentarea recomandărilor părților interesate.

În cazul a 2 din cele 13 proiecte ale căror transparență decizională a fost afectată s-a solicitat examinarea în mod prioritar, acestea fiind înregistrate de Guvern și de un grup de deputați PAS. În cazul proiectului înaintat de deputați ai majorității parlamentare nu este clar temeiul legal, dar și motivul acordării regimului de prioritate”, comunică Asociația.

Promo-LEX mai observă că în cazul a 3 proiecte de lege a fost restricționat dreptul deputaților, comisiilor permanente și fracțiunilor parlamentare de depunere a amendamentelor în termenul de 30 de zile după primirea proiectului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: