Trei apartamente, o casă, mașină și indemnizații de sute de mii de lei: Averea și cariera lui Adrian Albu, candidatul PSRM la șefia capitalei
Full Article 3 minutes read

Trei apartamente, o casă, mașină și indemnizații de sute de mii de lei: Averea și cariera lui Adrian Albu, candidatul PSRM la șefia capitalei

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) l-a propus, pe 2 august, la funcția de primar general al municipiului Chișinău, pe deputatul socialist Adrian Albu. Jurist de profesie, Albu se poate lăuda, în prezent, cu trei apartamente, o casă de locuit, o mașină, terenuri agricole, dar și alte imobile.

Adrian Albu are 40 de ani, este jurist de profesie și deputat în Parlamentul Republicii Moldova la primul mandat. Albu a ajuns în Legislativul de la Chișinău în urma alegerilor parlamentare anticipate, din vara anului 2021, pe lista Blocului Comuniștilor și Socialiști. Anterior, el a deținut funcția de secretar general al Parlamentului și a activat în calitate de сonsilier al președintelui fracțiunii PSRM din Parlamentul Republicii Moldova.

În 2022, Adrian Albu indica în declarația sa de venit salarii în mărime totală de aproape 300 mii lei. Peste 178 de mii de lei parlamentarul i-a ridicat doar din activitatea pe care a desfășura-o din funcția de deputat. În aceeași perioadă de timp, Albu a beneficiat de mai multe indemnizații și compensații. Parlamentul i-a achitat, așadar, timp de un an, indemnizații în valoare de puțin peste 28 mii lei, în timp ce Casa Națională pentru Asigurări Sociale a virat în conturile deputatului socialist aproape 367 de mii de lei. În 2022, Adrian Albu a beneficiat, din calitatea sa de deputat, pe lângă salariu și indemnizații, și de compensații. Suma se ridică la aproape 80 mii lei. Puțin peste 160 mii lei (8.800 dolari) au ajuns în conturile oficialului din contractele de locațiune.

Potrivit declarației de avere, în 2022 Adrian Albu deținea în proprietatea sa 3 apartamente de 90 m2; 130 m2 și, respectiv, 78 m2, dobândite în perioada 2017-2022. Valoarea declarată a bunurilor se ridică, conform actului, la 76 mii euro (aproape 1,5 milioane lei), 1,2 milioane lei și, respectiv, puțin peste 950 mii lei.

În 2022, Adrian Albu și-a procurat și o casă de locuit, de 85 m2, pentru care ar fi achitat doar puțin peste 173 mii lei, adică echivalentul a 8,7 mii euro. Deputatul socialist trece în proprietatea sa și alte 2 bunuri imobile, fără a preciza despre ce merge vorba, dobândite, la fel, în 2022. Valoarea lor se ridică la puțin peste 74 mii lei.

Candidatul socialiștilor la funcția de primar al municipiului Chișinău folosește, din 2018, o Skoda Superb (anul fabricației 2018). Valoarea declarată a automobilului politicianului se ridică la 526 mii lei.

În 2022, Adrian Albu a accesat un credit în valoare de 51 mii euro, cu o rată a dobânzii de 0%, pe care s-a angajat să îl restituie timp de doi ani, adică până în 2024.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: