radiochișinău.md

Trei moldoveni instruiți în Bosnia și Herțegovina pentru dezordini în masă, trimiși în instanță: Cine sunt aceștia și ce riscă

Trei persoane, care au participat la instruiri în Bosnia și Herțegovina, pentru pregătirea dezordinilor în masă în contextul alegerilor prezidențiale și referendumului de aderare la UE, desfășurate în 2024, au fost trimise în judecată. Instruirile au avut loc între august și octombrie 2024, iar participanții au fost pregătiți pentru acțiuni de destabilizare, inclusiv utilizarea dronelor și explozibililor.

Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), sunt vizate două femei cu vârste de 34 și 52 de ani, care provin din Tiraspol și Strășeni. Ele au fost trimise în judecată și pentru recrutarea altor persoane care au participat la instruirile în Serbia și Bosnia și Herțegovina. De asemenea, este învinuit un vărbat de 37 de ani din Chișinău, care și-a ispășit anterior o pedeapsă de 15 ani de închisoare pentru omor și tâlhărie. Cei trei făceau parte dintr-un grup criminal care primea indicații și bani prin transferuri de criptovalută, între 50-100 de dolari la fiecare 2-3 zile, pentru a preveni angajarea lor în alte activități.

Conform procurorilor PCCOCS, grupul criminal a fost instruit să provoace dezordini în masă, să organizeze proteste și să destabilizeze ordinea publică, în special în perioada alegerilor. Scopul acestor acțiuni era de a împiedica apropierea Moldovei de Uniunea Europeană și de a sprijini candidatul prezidențial favorabil acestora. Pregătirea dezordinilor în masă ar fi luat forma provocării populației la proteste, să stârnească nemulțumirea populației, iar în cadrul protestelor să intervină ilegal peste forțele de ordine, să spargă cordoanele de apărare și să folosească dronele în scop de destabilizare.

Una dintre femei, originară din Tiraspol, este acuzată și de pregătirea vandalizării unor clădiri importante din Chișinău, inclusiv Parlamentul, Poliția și instanțele de judecată. Aceasta ar fi fost instruită să exerseze inscripții și desene provocatoare în regiunea Tighina.

Cei trei au fost reținuți la vamă, la întoarcerea din Bosnia și Herțegovina, după ultima rundă de instruiri. În urma perchezițiilor efectuate, autoritățile au ridicat drone echipate cu camere video, piese și ochelari VR pentru controlul acestora, echipamente de control radio, sistem pentru drone de aruncare a grenadelor, valută din Serbia și Bosnia și Herțegovina, și peste 1500 de imagini electronice cu instrucțiuni pentru fabricarea artizanală a substanțelor explozibile și ușor inflamabile. De asemenea, a fost confiscat un Mercedes Benz Metris, folosit de aceștia pentru transport.

La solicitarea procurorilor PCCOCS, persoanele implicate au fost plasate în arest, iar judecătoria a aprobat acest lucru prin încheierea sa. În cazul în care vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă pedepse cu închisoarea de la 4 la 8 ani pentru organizarea dezordinii în masă. Procurorii continuă investigarea și a altor persoane implicate în activități destabilizatoare, printre care un bărbat sancționat de Consiliul Uniunii Europene, „având în vedere activitățile destabilizatoare ale Rusiei”, care anterior ar fi fost implicat în încercări destabilizatoare în Franța, după ce ar fi comandat desenarea stelelor lui David pe mai multe clădiri din Paris.

Totodată, alte trei persoane care fac parte din același dosar sunt în căutare, iar un alt grup a fost deja condamnat în septembrie 2024 pentru dezordini în masă, în urma unui alt dosar trimis în judecată.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Trei lideri de partid acuză Guvernul de subordonarea sistemului „Alegeri”. Reacție: Alegerile vor fi libere

Președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, președintele Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, și președintele Partidului Voința Poporului, Ștefan Urîtu, au acuzat pe 8 iulie autoritățile că ar fi „scos” de sub controlul Comisiei Electorale Centrale (CEC) Sistemul Informațional Automatizat de Stat „Alegeri” (SIAS „Alegeri”). Aceștia susțin că sistemul informațional ar fi fost plasat „în subordinea” Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), aflat sub jurisdicția Guvernului, ceea ce ar crea riscuri privind o potențială fraudare a alegerilor. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a respins învinuirile, declarând că STISC doar găzduiește SIAS „Alegeri” și că nu are acces la datele sistemului informațional respectiv.

Într-o conferință de presă alături de Galbur și Urîtu, Igor Munteanu a declarat că SIAS „Alegeri” ar fi fost „scos” de sub controlul Comisiei Electorale Centrale și transferat „în subordinea” Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, aflat sub jurisdicția Guvernului. „Este un atac brutal în adresa adresa independenței procesului electoral. (…) Prin această mișcare, Comisia Electorală Centrală este transformată dintr-un arbitru independent într-un simplu utilizator de date, iar partidul aflat la guvernare obține controlul politic total, inacceptabil asupra infrastructurii care procesează voturile dvs, a cetățenilor R. Moldova, cele din străinătate, precum și cele din Republica Moldova”, a spus președintele CUB.

Liderii celor trei partide consideră că găzduirea SIAS „Alegeri” de către STISC ar putea genera mai multe riscuri.

În condițiile în care Guvernul nu este un actor independent sau obiectiv, ci este un actor politic, elector, noi nu putem să avem nicio garanție asupra faptului că datele care sunt colectate din secțiile de vot, datele care sunt procesate, datele personale ale alegătorilor nu sunt folosite în mod fraudulos de către o agenție, o unitate aflată sub controlul partidului aflat la guvernare. (…) Există riscul manipulării sau întârzierii raportării de prezență la vot. Datele privind prezența la vot sunt colectate și transmise în timp reale către comisiile electorale. O eventuală manipulare a acestor date înainte prezentarea lor publică poate influența comportamentul alegătorilor, favorizând anumite strategii de mobilizare sau întârziere, sau de prezență diferențiată a partidelor în ziua votului”, a declarat Munteanu.

Mai târziu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a respins acuzațiile celor trei politicieni, catalogându-le drept „neîntemeiate”.

Acesta (SIAS „Alegeri” – n. r.) rămâne 100% sub controlul CEC, iar găzduirea tehnică de către STISC este o măsură standard de securitate aplicată în toate statele democratice. Instituția statului găzduiește peste 200 de sisteme informaționale ale instituțiilor publice, fără a avea acces la conținutul acestora, inclusiv în acest caz la datele electorale. Este vorba despre un centru de date certificat, menit să protejeze infrastructura critică a statului în fața atacurilor cibernetice”, a spus Vodă.

Potrivit reprezentantului Guvernului, în ultimii ani, SIAS „Alegeri” a fost ținta unor „atacuri masive”, care au reușit a fi respinse „cu succes” de către autorități. El mai precizat că, în același timp, poliția monitorizează spațiul online pentru a combate tentativele de manipulare și fraudă.

Alegerile din Moldova vor fi, ca și până acum, libere, corecte și sigure. A afirma contrariul, fără dovezi, e o încercare periculoasă de a slăbi încrederea în democrație”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului”, a adăugat Daniel Vodă.

Amintim că, pe 4 iulie, atât Comisia Electorală Centrală, cât și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică au comentat subiectul dat. Acestea au menționat că STISC oferă „exclusiv” protecție tehnică SIAS „Alegeri”, însă operarea, integritatea, accesul și utilizarea rămân în continuare în gestionarea CEC. „În ceea e privește verificarea numărului de alegători care au votat, se respinge orice posibilitate de manipularea a datelor în sistem or, acestea pot fi verificate în baza proceselor-verbale întocmite de birourile electorale ale secțiilor de votare. În context, CEC denunță răspândirea de informații eronate și interpretări rău-intenționate referitoare la independența sa. CEC consideră că aceste informații false, propagate în spațiul public, reprezintă un atac deliberat la adresa democrației, având ca scop discreditarea instituției și obținerea de avantaje politice în perspectiva alegerilor parlamentare ce vor avea loc pe 28 septembrie”, a menționat Comisia Electorală Centrală.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: