Tulpina Omicron este dominantă în Moldova. Raioanele în care a fost depistată
Full Article 2 minutes read

Tulpina Omicron este dominantă în Moldova. Raioanele în care a fost depistată

Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a ajuns la concluzia că tulpina Omicron a coronavirusului rămâne a fi dominantă în Republica Moldova. Aceasta a fost depistată în mun. Chișinău, precum și în raioanele Basarabeasca, Ialoveni, Cimișlia, Orhei, Strășeni. Experții în sănătate publică recomandă vaccinarea.

În urma analizei rezultatelor ultimei secvențieri, în toate 16 probe selectate a fost identificată circulația în exclusivitate a subliniilor ce aparțin variantei Omicron, confirmate și în cazul procedurilor anterioare. Astfel, această tulpină rămâne a fi dominantă pe teritoriul Republicii Moldova în declanșarea cazurilor de îmbolnăvire de COVID-19.

Probele au fost selectate din diferite regiuni ale țării (mun.Chișinău, raioanele — Basarabeasca, Ialoveni, Cimișlia, Orhei, Strășeni), din mediul rural și urban, confirmate prin tehnici de biologie moleculară (rRT-PCR) și supuse secvențierii. În probele selectate, varianta Omicron a fost confirmată la opt bărbați și opt femei.

Rezultatele secvențierii sunt integrate în Sistemul național de supraveghere și partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org), unde pot fi comparate și corelate cu variantele de virus cu mutațiile existente în alte țări.

„Recomandăm cetățenilor să se vaccineze, aceasta fiind unica metodă sigură și eficientă pentru a preveni cazurile grave de boală și deces de COVID-19”, a precizat ANSP.

Potrivit celui mai recent bilanț prezentat de Ministerul Sănătății, în perioada 26 decembrie 2022 – 01 ianuarie 2023, în R. Moldova au fost confirmate peste 360 de îmbolnăviri cu COVID-19. De asemenea, autoritățile sunt în alertă din cauza numărului mare de cazuri de gripă. În UTA Găgăuzia, au intrat în carantină toate grădinițele.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: