Turismul vaccinării. Cum locuitorii Moldovei pleacă în Rusia și în România pentru vaccinul împotriva COVID
Full Article 6 minutes read

Turismul vaccinării. Cum locuitorii Moldovei pleacă în Rusia și în România pentru vaccinul împotriva COVID

În timp ce în Moldova se discută dacă merită să te vaccinezi împotriva COVID-19 cu preparatul propus de autorități și trebuie să-ți aștepți rândul la vaccinare timp de câteva luni, unii locuitori ai Moldovei pleacă peste hotare pentru a se vaccina acolo. Cel mai adesea, cetățenii Moldovei se vaccinează în Rusia și în România. NM s-a interesat, cine și cum se poate vaccina în aceste țări, care este părerea Ministerului Sănătății în acest sens și care alte țări au fost deschise pentru „turismul vaccinării”.

România

Cetățenii Moldovei se pot vaccina împotriva coronavirusului în România dacă dețin cetățenie română. Ambele doze se vor administra în mod gratuit. Imunizarea generală în România va începe la 15 martie. Pentru vaccinare veți putea să vă înregistrați pe platforma Rovaccinare, iar pentru a vă înregistra veți avea nevoie de un număr de telefon din România.

După înregistrare, puteți alege orice oraș. Vaccinarea se va face cu unul dintre cele trei preparate – AstraZeneca, Pfizer/BioNTech sau Moderna. Nu veți putea alege de sine stătător vaccinul.

Rusia

Cetățenii Moldovei care dețin cetățenia rusă pot să se vaccineze împotriva coronavirusului în Rusia. Pentru aceasta, trebuie să vă deplasați în Rusia și să mergeți cu pașaportul în orice instituție medicală unde se efectuează imunizarea împotriva COVID. Viza de reședință nu este obligatorie. Vaccinarea este gratuită pentru cetățenii Rusiei.

Și cei care nu dețin cetățenia Rusiei pot să se vaccineze cu vaccinul rusesc. Agenția de turism „Panda Tur” propune „un tur de vaccinare” în Rusia. Costul acestuia este de 1190 de euro. Agenția vă propune să mergeți la Moscova sau Sankt-Petersburg pentru a vă vaccina cu „Sputnik V”. Prețul unui tur include patru bilete tur-retur la avion în Rusia (sunt necesare două doze cu un interval de câteva săptămâni), cazarea, investigațiile de laborator, administrarea vaccinului, consultația terapeutului și o excursie prin Moscova sau Sankt-Petersburg.

Potrivit afirmațiilor lui Ion Curmei, directorul „Panda Tur”, instituțiile medicale din Rusia, cu care colaborează această agenție de turism, au convenit cu autoritățile FR în privința imunizării cetățenilor Moldovei care nu dețin cetățenia rusă. Până acum, 30 de persoane au rezervat „tururi de vaccinare” în Rusia, a menționat Curmei. El a comunicat pentru NM că agenția s-a adresat și către clinici din România și Germania cu propunerea de a organiza „tururi de vaccinare”, însă încă nu a primit răspunsurile acestora.

NM nu a reușit să obțină un comentariu în acest sens de la Ambasada Rusiei în Moldova: Anatolii Loșakov, secretarul de presă al ambasadei, nu a răspuns la apelurile telefonice ale reporterului NM.

În schimb, NM a reușit să ia legătură cu una dintre clinicile private din Moscova, unde se efectuează vaccinarea împotriva COVID. Cei de acolo ne-au comunicat că vaccinează și cetățeni străini. Reprezentanții clinicii au precizat că pot vaccina și cetățenii Moldovei, apoi eliberează un certificat despre vaccinare. Prețul unei doze este de 2500 de ruble rusești, deci, cursul complet al vaccinării, care include două doze, costă 5000 de ruble (circa 1200 de lei).

Dar în alte țări?

Menționăm că „tururi de vaccinare” sunt propuse nu numai pentru cetățenii din Moldova. De exemplu, acum o lună, în presă a apărut o informație despre tururile în EAU. Anterior, și „Guardian” din Marea Britanie a scris că în locuitorii SUA călătoresc în alte state americane pentru a se vaccina cât mai curând împotriva coronavirusului. Au fost propuneri privind turismul de vaccinare și în Israel și în Cuba.

La sfârșitul lunii februarie, compania aeriană „Lufthansa” a anunțat că planifică să susțină prin curse aeriene turismul de vaccinare în Moscova.

Ce spune Ministerul Sănătății

Cristina Stratulat, consilierul în comunicare la Ministerul Sănătății, a comunicat pentru NM că cetățenii Moldovei au dreptul să se vaccineze și în străinătate. „Toți au dreptul să se vaccineze și dacă cineva deține cetățenie străină, se poate imuniza în străinătate. Pentru noi, este important ca fiecare să se vaccineze, deoarece acest lucru va favoriza stoparea răspândirii virusului. Deocamdată nu sunt informații exacte, câte persoane s-au vaccinat [peste hotare], aceste date sunt la medicii de familie”, a menționat Stratulat.

La întrebarea dacă la elaborarea Planului național de imunizare Ministerul Sănătății a luat în calcul faptul că unii cetățeni ar putea să se vaccineze în străinătate, MS n-a răspuns.

***

Imunizarea împotriva coronavirusului în Moldova a fost lansată la 2 martie. Potrivit datelor din dimineața de 10 martie, 7367 de persoane și-au administrat prima doză a vaccinului. Toate aceste persoane sunt colaboratori ai spitalelor, din secțiile în care se tratează bolnavii de coronavirus. Conform informațiilor Ministerului Sănătății, în decurs de o lună, Moldova va mai primi două loturi de vaccin împotriva coronavirusului AstraZeneca prin programul COVAX (93 mii de doze), precum și un lot de vaccin Pfizer de la UNICEF (24 mii de doze). Potrivit datelor Ministerului Sănătății, aceste loturi vor fi suficiente pentru a vaccina toți lucrătorii medicali și pentru a lansa cea de-a doua etapă a imunizării la începutul lunii mai.

Potrivit planului autorităților Moldovei, vaccinarea care a început în țara noastră la 2 martie se va realiza în trei etape. În primele două luni, urmează să fie vaccinați 70 mii de lucrători medicali și asistenți sociali. În cea de-a doua etapă, pe parcursul următoarelor patru luni, vor beneficia de vaccin persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani, persoanele cu boli cronice, pedagogii, colaboratorii forțelor de ordine, militarii și angajații penitenciarelor. Conform estimărilor Ministerului Sănătății, este vorba despre circa 733 mii de persoane. A treia etapă, în care vor fi imunizate celelalte categorii ale populației, va dura până la formarea în țara noastră a imunității colective. Pentru formarea acestei imunități, potrivit datelor OMS, trebuie să fie imunizate cel puțin 70 la sută din populație. Ministerul Sănătății estimează că în Moldova, ar fi vorba de peste 2,5 milioane de persoane.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: