Colaj NM

TV8 intenționează să-l dea în judecată pe Ceban după acuzațiile la adresa jurnaliștilor săi

TV8 intenționează să-l dea în judecată pe primarul Chișinăului, Ion Ceban, care a criticat investigația postului de televiziune despre finanțarea partidului său – Mișcarea Alternativă Națională (MAN) – și i-a numit pe jurnaliști acestuia „killeri politici”. Într-o declarație publicată în seara de 18 decembrie, postul de televizune a declarat că consideră reacția edilului o „încercare de intimidare a jurnaliștilor de investigație”.

Potrivit reprezentanților TV8, în timpul realizării investigației, jurnaliștii-autori au cerut un comentariu din partea lui Ceban, însă acesta „a reacționat abia după ce a fost difuzată investigația”.

Este regretabil că primarul a decis să reacționeze printr-un atac la presa independentă. Suntem obișnuiți cu astfel de reacții din partea celor vizați în investigații. Dar dincolo de asta, tratăm această reacție a primarului drept o încercare de intimidare a jurnaliștilor de investigație”, a spus jurnalista TV8 Mariana Rață, citată în declarație.

Investigația jurnalistică care l-a deranjat pe primar

Precizăm că TV8 a făcut publică duminică, 17 decembrie, o investigație jurnalistică, potrivi căreia Mișcarea Alternativă Națională, condusă de Ion Ceban și două formațiuni afiliate fugarului Ilan Șor – Partidul „Șansa” și Partidul „Renaștere” au fost lidere la capitolul donații colectate de la cetățeni, pentru alegerile din noiembrie. Pentru acestea, potrivit sursei citate, la alegerile locale ar fi făcut donații și pensionari, și paznici, și educatori, și mai mult studenți.

Analiza listelor de donatori făcută de reporterii Cutia Neagră PLUS indică asupra faptului că în unele instituții angajații au donat bani MAN-ului în mod organizat – în aceeași zi, sume identice. În unele cazuri, donatorii de pe listă însă nu ar fi știut nimic despre donația făcută. Detalii – AICI.

Reacția lui Ion Ceban și MAN

Ion Ceban a comentat în cadrul ședinței Primăriei din 18 decembrie informațiile apărute în presă despre finanțarea MAN. Edilul a alocat acestui subiect aproape șapte minute din ședință – timp în care a ținut un monolog. Printre altele, Ceban a acuzat autorii investigației că ar fi „executori ai comenzilor politice”.

La rândul său, într-o reacție publică, MAN a declarat că a desfășurat o campanie electorală corectă și transparentă, or, spune formațiunea, Comisia Electorală Centrală nu a constatat nicio încălcare sau abatere la acest capitol. MAN a respins public și condamnat „manipularea societății prin intermediul presei”, și a anunțat că a sesizat corpul diplomatic și partenerii internaționali, în care s-au plâns pe „atacuri manipulative” asupra partidului. Detalii – AICI.

ONG-urile de media condamnă declarațiile lui Ceban

Între timp, nouă organizații neguvernamentale de media au publicat o declarație, în care condamnă acuzațiile primarului de Chișinău Ion Ceban la adresa jurnaliștilor TV8, care au realizat o investigație ce a scos la iveală finanțatorii fictivi ai partidului pe care-l conduce – Mișcarea Alternativă Națională (MAN). ONG-urile i-au solicitat edilului capitalei să adopte un discurs „adecvat” și să evite să manifeste intoleranță față de jurnaliști. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

telegraf.news

Apel către Maia Sandu să nu promulge Legea cu privire la medicamente: „Acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice”

Cincisprezece reprezentanți ai societății civile și comunității profesionale medicale au publicat pe 3 iulie o adresare către președinta țării, Maia Sandu, în care îi cere să nu promulge noua Lege cu privire la medicamente, adoptată de Parlament în lectură finală luna trecută. Potrivit semnatarilor, că textul legii „acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice, în detrimentul sănătății oamenilor”.

Noi, reprezentanți ai organizațiilor societății civile și ai comunității profesionale din Republica Moldova, ne exprimăm profunda îngrijorare față de faptul că proiectul de lege cu privire la medicamente nr. 38 din 12 februarie 2025 a fost adoptat de Parlament la 19 iunie 2025 fără desfășurarea unor consultări publice corespunzătoare și fără a ține cont de recomandările argumentate din partea societății civile. Deși au fost transmise numeroase solicitări în anii 2024 și 2025, Ministerul Sănătății și Parlamentul nu au organizat discuții publice și incluzive privind textul proiectului de lege cu privire la medicamente, încălcând astfel principiile de transparență și participare consfințite atât în legislația națională, cât și în standardele internaționale”, se arată în adresare.

Potrivit documentului, propunerile formulate de societatea civilă „nu au fost luate în considerare”, textul legii adoptat de Parlament ar încălca standardele internaționale în domeniul dreptului la sănătate și nu ar corespunde angajamentelor asumate de Republica Moldova în raport cu UE.

Ne îngrijorează în mod deosebit faptul că legea cu privire la medicamente adoptată acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice, în detrimentul sănătății oamenilor, ceea ce contravine articolului 1 din Constituția Republicii Moldova, potrivit căruia demnitatea umană, drepturile și libertățile omului constituie valori supreme și sunt garantate de stat. De asemenea, legea adoptată contravine articolului 313 din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care prevede că sănătatea publică trebuie să prevaleze asupra intereselor comerciale.

Legea adoptată nu prevede mecanisme eficiente pentru asigurarea unui echilibru între protecția drepturilor de proprietate intelectuală (brevete) și dreptul la accesul medicamentelor necesare. Republica Moldova, în calitate de stat membru al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), are dreptul de a utiliza aceste mecanismele prevăzute de Acordul privind aspectele legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală (Acordul TRIPS) și Declarația de la Doha, însă aceste instrumente nu au fost reflectate corespunzător în textul legii adoptate”, se mai arată în adresare.

Astfel, semnatarii solicită președintei Maia Sandu să promulge Legea cu privire la medicamente în forma sa actuală și să o transmită Parlamentului pentru reexaminare, cu luarea în considerare a obiecțiilor și recomandărilor formulate de societatea civilă.

Adresarea către șefa statului a fost semnată de:

  • Ruslan Poverga, Director Executiv, Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”;
  • Ana Cerneva, Membru Asociației Obștești `Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală LEADER”;
  • Liudmila Untura, AO CREDINȚA (membrul Liga PTH RM);
  • Ilia Trombițki, AO ECO-TIRAS;
  • Olga Antonova, Administrator, AO Asociația pentru Transparența și Apărare Drepturilor Omului „CETĂȚEAN ACTIV”;
  • Lela Metreveli, Director, A.O. Ambasada Drepturilor Omului (Human Rights Embassy);
  • Ala Revenco, Director executiv, AO „Părinți Solidari”;
  • Angela Frolov, Directoare, AO Centrul de Informații GENDERDOC-M;
  • Ala Iațco, Președinta, AO Uniunea pentru Echitate și Sănătate;
  • Vasile Cocîrla, Membru de board, AO Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM);
  • Galina Climov, Director Executiv, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova (AOPD);
  • Vanu Jereghi, Director Executiv, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM);
  • Natalia Vilcu-Bajurean, Asociația părinților copiilor cu cancer „Viața fără leucemie”;
  • Victor Izbaș, AO „IV ANIMO”;
  • Roman Andriiv, Director strategic, AO Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: