TV8 intenționează să-l dea în judecată pe Ceban după acuzațiile la adresa jurnaliștilor săi
Full Article 3 minutes read

TV8 intenționează să-l dea în judecată pe Ceban după acuzațiile la adresa jurnaliștilor săi

TV8 intenționează să-l dea în judecată pe primarul Chișinăului, Ion Ceban, care a criticat investigația postului de televiziune despre finanțarea partidului său – Mișcarea Alternativă Națională (MAN) – și i-a numit pe jurnaliști acestuia „killeri politici”. Într-o declarație publicată în seara de 18 decembrie, postul de televizune a declarat că consideră reacția edilului o „încercare de intimidare a jurnaliștilor de investigație”.

Potrivit reprezentanților TV8, în timpul realizării investigației, jurnaliștii-autori au cerut un comentariu din partea lui Ceban, însă acesta „a reacționat abia după ce a fost difuzată investigația”.

Este regretabil că primarul a decis să reacționeze printr-un atac la presa independentă. Suntem obișnuiți cu astfel de reacții din partea celor vizați în investigații. Dar dincolo de asta, tratăm această reacție a primarului drept o încercare de intimidare a jurnaliștilor de investigație”, a spus jurnalista TV8 Mariana Rață, citată în declarație.

Investigația jurnalistică care l-a deranjat pe primar

Precizăm că TV8 a făcut publică duminică, 17 decembrie, o investigație jurnalistică, potrivi căreia Mișcarea Alternativă Națională, condusă de Ion Ceban și două formațiuni afiliate fugarului Ilan Șor – Partidul „Șansa” și Partidul „Renaștere” au fost lidere la capitolul donații colectate de la cetățeni, pentru alegerile din noiembrie. Pentru acestea, potrivit sursei citate, la alegerile locale ar fi făcut donații și pensionari, și paznici, și educatori, și mai mult studenți.

Analiza listelor de donatori făcută de reporterii Cutia Neagră PLUS indică asupra faptului că în unele instituții angajații au donat bani MAN-ului în mod organizat – în aceeași zi, sume identice. În unele cazuri, donatorii de pe listă însă nu ar fi știut nimic despre donația făcută. Detalii – AICI.

Reacția lui Ion Ceban și MAN

Ion Ceban a comentat în cadrul ședinței Primăriei din 18 decembrie informațiile apărute în presă despre finanțarea MAN. Edilul a alocat acestui subiect aproape șapte minute din ședință – timp în care a ținut un monolog. Printre altele, Ceban a acuzat autorii investigației că ar fi „executori ai comenzilor politice”.

La rândul său, într-o reacție publică, MAN a declarat că a desfășurat o campanie electorală corectă și transparentă, or, spune formațiunea, Comisia Electorală Centrală nu a constatat nicio încălcare sau abatere la acest capitol. MAN a respins public și condamnat „manipularea societății prin intermediul presei”, și a anunțat că a sesizat corpul diplomatic și partenerii internaționali, în care s-au plâns pe „atacuri manipulative” asupra partidului. Detalii – AICI.

ONG-urile de media condamnă declarațiile lui Ceban

Între timp, nouă organizații neguvernamentale de media au publicat o declarație, în care condamnă acuzațiile primarului de Chișinău Ion Ceban la adresa jurnaliștilor TV8, care au realizat o investigație ce a scos la iveală finanțatorii fictivi ai partidului pe care-l conduce – Mișcarea Alternativă Națională (MAN). ONG-urile i-au solicitat edilului capitalei să adopte un discurs „adecvat” și să evite să manifeste intoleranță față de jurnaliști. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: