Nouă ONG-uri de media condamnă acuzațiile lui Ceban la adresa jurnaliștilor: „Solicităm primarului să adopte un limbaj adecvat”
Full Article 3 minutes read

Nouă ONG-uri de media condamnă acuzațiile lui Ceban la adresa jurnaliștilor: „Solicităm primarului să adopte un limbaj adecvat”

Nouă organizații neguvernamentale de media au publicat pe 18 decembrie o declarație, în care condamnă acuzațiile primarului de Chișinău Ion Ceban la adresa jurnaliștilor TV8, care au realizat o investigație ce a scos la iveală finanțatorii fictivi ai partidului pe care-l conduce – Mișcarea Alternativă Națională (MAN). ONG-urile i-au solicitat edilului capitalei să adopte un discurs „adecvat” și să evite să manifeste intoleranță față de jurnaliști.

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media condamnă repetat discursul de intimidare folosit de primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, manifestat prin lansarea atacurilor la adresa jurnaliștilor de investigație, precum și prin utilizarea resurselor administrative în vederea subminării libertății presei. (…) Ion Ceban nu este la prima abatere de acest fel. (…) Condamnăm atitudinea improprie a lui Ion Ceban, nepotrivită pentru o persoană care deține o funcție de demnitate publică. Solicităm primarului, repetat și insistent, să renunțe la intimidarea jurnaliștilor care încearcă să reflecte informații de interes public. (…) Solicităm primarului Ion Ceban să adopte un limbaj demn și adecvat, evitând manifestarea oricăror forme de intoleranță față de jurnaliști și instituțiile media”, se arată în declarație.

Declarația a fost semnată de Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Centrul ”Acces-Info”, Comitetul pentru Libertatea Presei, Centrul de Investigații Jurnalistice, Asociația Presei Electronice, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, Asociația MEDIA GUARD și RISE Moldova.

Investigația jurnalistică care l-a deranjat pe Ceban

Precizăm că TV8 a făcut publică duminică, 17 decembrie, o investigație jurnalistică, potrivit căreia Mișcarea Alternativă Națională, condusă de Ion Ceban și două formațiuni afiliate fugarului Ilan Șor – Partidul „Șansa” și Partidul „Renaștere” au fost lidere la capitolul donații colectate de la cetățeni, pentru alegerile din noiembrie. Pentru acestea, potrivit sursei citate, la alegerile locale ar fi făcut donații și pensionari, și paznici, și educatori, și mai mult studenți.

Analiza listelor de donatori făcută de reporterii Cutia Neagră PLUS indică asupra faptului că în unele instituții angajații au donat bani MAN-ului în mod organizat – în aceeași zi, sume identice. În unele cazuri, donatorii de pe listă însă nu ar fi știut nimic despre donația făcută. Detalii – AICI.

Reacția lui Ion Ceban și MAN

Ion Ceban a comentat în cadrul ședinței Primăriei din 18 decembrie informațiile apărute în presă despre finanțarea MAN. Edilul a alocat acestui subiect aproape șapte minute din ședință – timp în care a ținut un monolog. Printre altele, Ceban a acuzat autorii investigației că ar fi „executori ai comenzilor politice”.

La rândul său, într-o reacție publică, MAN a declarat că a desfășurat o campanie electorală corectă și transparentă, or, spune formațiunea, Comisia Electorală Centrală nu a constatat nicio încălcare sau abatere la acest capitol.

MAN a respins public și condamnat „manipularea societății prin intermediul presei”, și a anunțat că a sesizat corpul diplomatic și partenerii internaționali, în care s-au plâns pe „atacuri manipulative” asupra partidului. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: