Ucraina a prezentat un plan de redresare a țării în sumă de 750 de miliarde de dolari. Cum vor fi distribuiți banii?
Full Article 2 minutes read

Ucraina a prezentat un plan de redresare a țării în sumă de 750 de miliarde de dolari. Cum vor fi distribuiți banii?

Reconstrucția Ucrainei și redresarea economiei după războiul cu Rusia va necesita peste 750 miliarde de dolari și va include 850 de proiecte. Planul este conceput pentru 10 ani – din 2023 până în 2032 – și se va desfășura în două etape. Proiectul a fost prezentat de premierul ucrainean Denis Șmigal, la o conferință dedicată reconstrucției Ucrainei, care a avut loc în orașul elvețian Lugano.

Prima etapă va dura în perioada anilor 2023-2025, în care este planificată implementarea majorității acestor proiecte – 580. Acești trei ani vor costa mai mult de 350 miliarde de dolari, scrie eprava.com.

A doua etapă va conține mai puține proiecte, dar va necesita mai multă finanțare – mai mult de 400 miliarde de dolari. În același timp, planul prevede că economia ucraineană va crește cu 7% anual în decurs de 10 ani.

Cele mai scumpe proiecte sunt restaurarea și modernizarea locuințelor și infrastructurii din regiuni, care vor necesita 150-250 miliarde de dolari, precum și extinderea și integrarea logisticii cu UE, care va costa 120-150 miliarde de dolari.

Stabilitatea macrofinanciară va necesita 60–80 miliarde de dolari și 75 de miliarde dolari la capital pentru a asigura accesul competitiv. Dezvoltarea sectoarelor economiei cu valoare adăugată necesită 50 de miliarde dolari, aceeași sumă – și în sectorul apărării.

Alte programe de amploare includ restaurarea și modernizarea infrastructurii sociale și dezvoltarea sistemelor culturale și sportive, a căror finanțare este estimată la 20-35 miliarde de dolari fiecare.

Între timp, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Uniunea Europeană va crea o platformă care să coordoneze reconstrucţia Ucrainei după războiul cu Rusia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: