Ucraina insistă: o dronă rusească a zburat deasupra Moldovei câteva zeci de kilometri și a intrat din nou în spațiul aerian ucrainean
Full Article 3 minutes read

Ucraina insistă: o dronă rusească a zburat deasupra Moldovei câteva zeci de kilometri și a intrat din nou în spațiul aerian ucrainean

Ucraina insistă că o dronă rusească a intrat în spațiul aerian al Republicii Moldova, unde „a zburat câteva zeci de kilometri și a intrat din nou în spațiul aerian al Ucrainei”. Precizările au fost făcute pe 27 februarie de Forțele de apărare din sudul Ucrainei. Se întâmplă după ce Chișinăul a respins informația că o dronă rusească a intrat pe teritoriul Republicii Moldova în seara zilei de 26 februarie. 

„Traseul uneia dintre drone, inamicul în mod provocator l-a direcționat de-a lungul unei traiectorii care traversează secțiunea ucraineană-moldovenească a frontierei de stat din regiunea Odesa. Drona a zburat deasupra teritoriului statului vecin câteva zeci de kilometri și a intrat din nou în spațiul aerian al Ucrainei, unde în consecință a fost distrusă de Forțele de apărare aeriană ucrainene”, au precizat Forțele de apărare din sudul Ucrainei.

Tot pe 27 februarie deputatul Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate Lilian Carp, președinte al comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, a scris pe rețelele de socializare că „unii politicieni pro-ruși, deghizați în pro-europeni, înainte de a isteriza societatea, ar fi bine să se documenteze mai bine, apoi să-și exprime poziția”.

„Stimați cetățeni, în legătură cu informațiile apărute pe unele canale neoficiale, precum că o dronă lansată de Rusia a traversat spațiul Republicii Moldova, Ministrul apărării a venit cu o reacție oficială aseară. Informați-vă oficial și nu vă lăsați influențați nici de sursele fără identitate, nici de unii politicieni nedocumentați”, a comunicat parlamentarul.

Înainte de aceasta edilul capitalei Ion Ceban, liderul Mișcării Alternativa Națională (MAN), a scris pe rețelele de socializare că „ieri seara au fost aruncate tot felul de sperietori în spațiul public” și că ar fi „primit zeci de sunete de la cetățeni care întreabă ce sunt cu aceste zvonuri”. „Atât timp cât oamenii nu se simt în siguranță, nu poți să fii la conducerea țării și să taci. Poate azi se iese cu declarații oficiale pentru liniștea oamenilor? Oamenii au nevoie de siguranță”, a comunicat liderul MAN.

***

Amintim, în seara zilei de 26 februarie, mai multe canale de Telegram din Ucraina dar și din Republica Moldova au scris că o dronă din regiunea Odesa și-a pierdut cursul și a trecut granița Moldovei. Unele surse îndemnau cetățenii Republicii Moldova să fie vigilenți. În legătură cu presupusul risc de intrare a unei drone în spațiul Republicii Moldova, a declarat la scurt timp Ministerul Apărării de la Chișinău, nici o dronă lansată de Federația Rusă în această seară asupra Ucrainei nu a survolat spațiul aerian al Republicii Moldova. „Partea ucraineană ne-a confirmat că toate dronele lansate asupra regiunii Odesa până la această oră au fost distruse sau bruiate de apărarea anti-aeriană ucraineană”, au adăugat autoritățile Republicii Moldova.

Ulterior, Forțele aeriene ucrainene au raportat că drone neidentificate se îndreaptă de la granița cu Moldova în direcția Hmelnițki. În regiunile Cernăuți și Hmelnițki a fost anunțată o alertă de raid aerian. Aceasta a fost valabilă până la ora 00:37. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: