UNIAN

Ucraina își mărește armata cu 100 000 de soldați și pregătește salarii mai mari pentru militari

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a cerut Guvernului să elaboreze și să prezinte Parlamentului o serie de proiecte de legi menite să întărească capacitatea de apărare a țării, relatează presa din țara vecină.

Documentul semnat de Zelenski pe 1 februarie și prezentat de la tribuna Radei Supreme de la Kiev, cu ocazia primei ședințe din noua sesiune legislativă, prevede implementarea în Ucraina a unui model de pregătire intensivă din punct de vedere militar a cetățenilor ca formă alternativă de efectuare a serviciului militar. Mobilizarea de urgență ar urma să fie sistată din 1 ianuarie 2024.

Guvernul ar urma să asigure creșterea numărului de militari cu 100 de mii în perioada 2022-2025.

De asemenea, Ministerul Apărării de la Kiev urmează să elaboreze o concepție de îmbunătățire a profesonalismului Forțelor Armate ale Ucrainei, care presupune inclusiv creșterea termenelor din contracte. Pe parcursul anului viitor, indemnizațiile pentru militarii care încheie contracte pe termen lung ar urma să crească până la cel puțin trei salarii minime pe economie (19 500 de grivne, echivalentul a circa 615 euro).

De asemenea, Ministerul Apărării va elabora și va propune un proiect care să asigure militarii și familiile acestora cu locuințe proprii.

Potrivit lui Zelenski, această reformă va contribui la crearea unei armate profesioniste.

În prezent, în Ucraina sunt chemați la armată bărbații de la 18 la 27 de ani, dacă comisia medicală concluzionează că aceștia sunt apți și dacă aceștia nu prezintă motive de eliberare sau amânare a efectuării serviciului militar. Printre acestea se numără efectuarea studiilor.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: