Ucraina și Rusia se acuză reciproc de noi bombardamente în jurul centralei de la Zaporojie. Misiunea AIEA – în drum spre centrala atomică
Full Article 3 minutes read

Ucraina și Rusia se acuză reciproc de noi bombardamente în jurul centralei de la Zaporojie. Misiunea AIEA – în drum spre centrala atomică

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că, sub conducerea sa, o delegație a AIEA a pornit la Centrala Nucleară Zaporojie. Între timp, bombardamentele în zonă continuă, iar Ucraina și Rusia se acuză reciproc.

„A venit această zi. Misiunea de sprijin și asistență AIEA este acum în drum spre CNE Zaporojie. Trebuie să asigurăm siguranța celei mai mari instalații nucleare din Ucraina și Europa. Sunt mândru că conduc această misiune, care va ajunge la Centrala Nucleară Zaporojie mai târziu în această săptămână”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, citat de Ukrainskaia Pravda.

Potrivit NYT, misiunea AIEA va include experți din Polonia și Lituania, pe care Ucraina îi consideră prietenoși, dar și reprezentanți din Serbia și China, pe care Ucraina îi privește cu mare suspiciune din cauza relațiilor lor de prietenie cu Moscova.

Alți membri provin din țări care au fost în mare parte departe de războiul din Ucraina sau au menținut canale deschise de comunicare cu Kremlinul. Acestea includ Albania, Franța, Italia, Iordania, Mexic și Macedonia de Nord

Între timp, cartierele rezidențiale din Energodar au fost bombardate. Acest lucru a fost declarat de primarul orașului Dmitri Orlov, citat de Novaia Gazeta.

„Energodar, al treilea și al cincilea micro-district – bombardare! Se știe preliminar că una dintre rachete a lovit o casă de pe strada Războinicilor-Internaționaliști”, a scris Orlov pe canalul său Telegram.

Potrivit acestuia, geamurile au fost sparte în mai multe case învecinate, iar mașinile au luat foc în curte.

În același timp, Vladimir Rogov, care se autointitulează membru al „consiliului principal al administrației militaro-civile” din regiunea Zaporojie, a anunțat bombardarea forțelor armate ale Ucrainei.

„Cel puțin, există deja 5-7 explozii și lovituri în clădiri cu mai multe etaje, precum și în clădiri rezidențiale din tot orașul în care se află CNE Zaporojie”, spune el.

Potrivit RIA Novosti, ca urmare a bombardării Energodar, există victime. În total, în zona rezidențială a orașului au fost înregistrate 4 lovituri de artilerie, susține agenția.

Pe 5 august, Ministerul Apărării al Federației Ruse a acuzat Forțele Armate ale Ucrainei că bombardează ZNPP, iar Energoatom ucrainean a acuzat Rusia. Din acea zi, au fost primite periodic informații despre bombardarea Energodarului și a centralei electrice din ambele părți.

Pe 25 august, CNE Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua electrică. Doar una dintre cele patru linii de comunicație ale stației cu sistemul energetic al Ucrainei a continuat să funcționeze la stație, dar activitatea acesteia a trebuit să fie oprită temporar din cauza incendiilor la haldele de cenușă ale stației. Cele trei linii rămase au fost deteriorate înainte de aceasta. Câteva zile mai târziu, Energoatom a anunțat conectarea la rețeaua primei și a doua unități de alimentare ale CNE Zaporojie.

Sâmbătă, așa-zisa administrație pro-rusă din Zaporojie a anunțat elaborarea unui plan de evacuare în cazul unui accident la ZNPP.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: