nv.ua

„Ucraina va câștiga”. Boris Johnson, discurs în Parlamentul ucrainean

Premierul britanic Boris Johnson a avut un discurs pe 3 mai în Parlamentul ucrainean, prin videoconferință. Oficialul și-a exprimat încrederea în victoria Ucrainei asupra Rusiei și a anunțat un nou pachet de sprijin militar, relatează Evropeiskaea Pravda.

„În următoarele săptămâni, vă vom trimite Brimstones, acestea sunt sisteme de rachete antinavă, precum și vehicule blindate, pentru a evacua oamenii din teritoriile ocupate și din locurile amenințătoare… Vorbim despre un nou pachet de sprijin de 300 de milioane de lire sterline”, a spus Johnson.

Potrivit lui, pachetul va include și radare „pentru a determina locația artileriei care vizează orașele voastre și drone pentru a vă întări infanteria”.

Premierul britanic a spus că vrea să întărească Ucraina într-o asemenea măsură încât nimeni să nu îndrăznească vreodată să o invadeze.

La fel, el și-a exprimat încrederea că Ucraina va câștiga războiul.

„Despre aceasta le voi spune nepoților și strănepoților că ucrainenii au învățat întreaga lume că forța brutală a agresorului nu poate face nimic oamenilor care au ales libertatea. Ei vor spune că ucrainenii, prin perseverența lor, prin sacrificiul lor, au demonstrat că tunurile și tancurile nu pot suprima o națiune care luptă pentru independență, așa că cred și știu că Ucraina va câștiga”, a declarat oficialul britanic.

Premierul britanic este primul lider occidental care se adresează Parlamentului ucrainean de la începutul invaziei ruse. Pe 9 aprilie, el a făcut o vizită surpriză la Kiev, unde a umblat pe străzile pustii ale capitalei alături de preşedintele Zelenski.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: