UE a găsit alternativă pentru gazul rusesc. Acord istoric semnat cu Azerbaidjanul
Full Article 2 minutes read

UE a găsit alternativă pentru gazul rusesc. Acord istoric semnat cu Azerbaidjanul

​Comisia Europeană a semnat luni un acord cu Azerbaidjanul pentru a dubla importurile de gaze naturale din această fostă republică sovietică la cel puțin 20 de miliarde de metri cubi pe an până în 2027, relatează Hotnews.

Bruxellesul încearcă să caute furnizori alternativi pentru a renunța la aprovizionarea din Rusia de care Europa este foarte dependentă. Moscova a început deja să închidă robinetul, iar europenii se tem de o întrerupere totală a livrărilor ca reacție la sancțiunile impuse Kremlinului din cauza invaziei Ucrainei.

„Astăzi, cu acest nou memorandum de înțelegere, deschidem un nou capitol în cooperarea noastră energetică cu Azerbaidjan, un partener cheie în eforturile noastre de a ne îndepărta de combustibilii fosili ruși”, a declarat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

„UE se îndreaptă către furnizori de energie mai de încredere. Astăzi sunt în Azerbaidjan pentru a semna un nou acord. Scopul nostru: dublarea aprovizionării cu gaze din Azerbaidjan către UE în câțiva ani”, a spus von der Leyen într-o postare pe Twitter.

Azerbaidjanul crește deja livrările de gaze naturale către UE de la 8,1 miliarde de metri cubi în 2021 la 12 miliarde de metri cubi estimați în 2022, a spus Comisia.

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a anunțat săptămâna trecută că va fi semnat cu Uniunea Europeană un „document important privind securitatea energetică”.

În mai, liderii UE au aprobat oprirea majorității importurilor de petrol rusești până la sfârșitul anului, ca parte a sancțiunilor împotriva Moscovei, dar au evitat să impună sancțiuni care le-ar putea afecta importurile de gaz rusesc, care anul trecut s-au ridicat la 155 de miliarde de metri cubi – sau aproape 40% din nevoile UE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: