UE instituie o misiune civilă pentru a consolida reziliența sectorului de securitate din Moldova. Ce vor face experții europeni la Chișinău
Full Article 2 minutes read

UE instituie o misiune civilă pentru a consolida reziliența sectorului de securitate din Moldova. Ce vor face experții europeni la Chișinău

Miniștrii de externe ai UE au aprobat misiunea civilă pentru Republica Moldova. Obiectivul acesteia este de a spori reziliența sectorului de securitate al Republicii Moldova în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride, inclusiv în ceea ce privește securitatea cibernetică și contracararea acțiunilor străine de manipulare a informațiilor și a ingerințelor străine, anunță UE.

„Întrucât Republica Moldova este una dintre țările cele mai afectate de consecințele invadării ilegale a Ucrainei de către Rusia, asistăm la continuarea și intensificarea tentativelor Rusiei de a destabiliza această țară prin acțiuni hibride. Astăzi sporim sprijinul acordat de UE Republicii Moldova în vederea protejării securității, a integrității teritoriale și a suveranității acesteia. Desfășurarea acestei noi misiuni constituie un nou semn politic important al sprijinului UE în circumstanțele dificile actuale”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate.

Potrivit Consiliului European, misiunea va oferi consiliere la nivel strategic cu privire la elaborarea de strategii și politici și va identifica nevoile de consolidare a capacităților în materie de alertă timpurie, detectare, identificare, atribuire a amenințărilor și răspuns la amenințările hibride.

Misiunea va include o celulă de proiect responsabilă de identificarea și punerea în aplicare a proiectelor în domeniile menționate anterior, în strânsă coordonare cu alți actori care împărtășesc aceeași viziune.

Ca răspuns la solicitarea Republicii Moldova, EUPM Moldova va avea un mandat inițial de doi ani, iar comandamentul său de operații va fi în Republica Moldova. Stefano Tomat, directorul executiv al Capacității civile de planificare și conducere (CPCC) din cadrul SEAE, va fi comandantul operației civile; în viitorul apropiat va fi numit un șef al misiunii care va conduce operațiile la fața locului.

Noua misiune, care se va numi „Misiunea de Parteneriat a UE în Moldova” (EUPM Moldova), a fost solicitată de premierul moldovean în ianuarie 2023, pentru a consolida securitatea cibernetică și a combate dezinformarea și manipularea externă a informațiilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: