UE interzice sobele pe lemne și centralele de apartament. Comisia Europeană: sunt sisteme poluante
Full Article 2 minutes read

UE interzice sobele pe lemne și centralele de apartament. Comisia Europeană: sunt sisteme poluante

Țările din Uniunea Europeană (UE) trebuie să renunțe la sobele sistemele de încălzire poluante, precum sobele pe lemne și centralele de apartament. Comisia Europeană a recomandat ca acest lucru să se întâmple până în 2029. UE propune înlocuirea sobelor și a încălzirii centralizate cu pompe de căldură.

„Pompele de căldură sunt o tehnologie matură care este mult mai eficientă din punct de vedere energetic decât cazanele (termen generic cu referire la sistemele de încălzire cu combustibili fosili precum sobe pe lemne sau centrale de apartament – n. red.). Acestea permit o utilizare mai mare a surselor de energie regenerabilă, a energiei ambientale și a căldurii reziduale”, se arată în documentul Comisiei Europene, potrivit adevărul.ro.

Un raport publicat în 2022 de Agenția Internațională pentru Energie (IEA) estimează că pompele de căldură vor scădea cererea Europei de gaz pentru încălzirea clădirilor cu cel puțin 21 de miliarde de metri cubi în 2030.

UE promite vor sprijini lansarea pompelor de căldură în statele membre, începând cu 2026.

Statele membre ar urma să elimine centralele de apartament și sobele pe lemne, treptat, până în 2029.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: