Parlament

UE va oferi Republicii Moldova 5 milioane de euro. Unde vor merge banii 

Uniunea Europeană anunță că va oferi alți 50 milioane de euro pentru asistență umanitară în sprijinul persoanele afectate de războiul din Ucraina. Din acești bani, 5 milioane de euro îi revin Republicii Moldova. 

Anunțul despre asistență a fost făcut pe 17 aprilie de reprezentanții Comisiei Europene.

„45 de milioane sunt prevăzute pentru proiectele umanitare în Ucraina și 5 milioane de euro – în Moldova”, se arată în declarația Comisiei.

Sursa mai declară că suma totală a finanțării pentru asistența umanitară a UE, ca răspuns la război, ajunge la 143 de milioane de euro.

Finanțarea face parte dintr-un pachet de sprijin de 1 miliard de euro pe care Comisia Europeană l-a promis săptămâna trecută.

Finanțarea, potrivit Comisiei, trebuie să răspundă la nevoile umanitare urgente – furnizarea îngrijirii medicale de urgență, accesul la apă potabilă și igienă, asistență financiară și sprijin în lupta împotriva violenței de gen.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: