Guvernul va crește mărimea compensațiilor pentru facturile la agentul termic. Inițiativa va intra în vigoare din ianuarie. Anunțul a fost făcut de către premierul Natalia Gavrilița, pe 18 ianuarie.
„Creștem volumul compensat de Guvern din factura de agent termic. Dacă în noiembrie și decembrie am compensat 67% din creșterea de tarif, față de luna octombrie, începând cu factura din luna ianuarie, vom compensa 80% din creșterea de tarif. În plus, am crescut volumul acoperit de compensație. Dacă în noiembrie și decembrie am compensat 1 gigacalorie, începând cu factura pentru ianuarie – vom compensa până la 1,5 gigacalorii. Suma maximă a compensației acoperite de Guvern la factura pentru agentul termic va crește de la 450 lei/lună la 815 lei/lună”, a declarat premierul.
Totodată, va fi simplificat accesul la ajutor pentru perioada rece a anului pentru familiile cu venituri mici.
„Unul dintre factorii care produce întîrzieri îl reprezintă sistemul de evaluare a averii beneficiarului. Din cauza acestei condiții, avem peste 20 de mii de familii cu venituri mici, care nu se califică prin acest sistem și nu pot accesa ajutorul. Am decis să scoatem acest criteriu în acest an. Este o derogare pe perioada de criză”, a precizat Gavrilița.
Prim-ministrul a precizat că pentru facturile la gaz, compensațiile rămân cele anunțate în luna noiembrie.
„La moment, nu sunt motive pentru creșterea tarifului, dar aceasta depinde de prețul de piață. Nu putem facem prognoze. Indiferent de evoluția situației din regiune, Guvernul va fi alături de cetățeni”, a declarat șefa Executivului.
Amintim că, din 1 noiembrie, moldovenii achită pentru 1 metru cub de gaze consumat 11,08 lei. Tariful a constituit pentru un preț de achiziție a gazului de $450. Guvernul a aprobat un pachet de compensații pentru 5 luni în mărime de 1,6 miliarde de lei. Mai exact, statul va compensa primii 50 de metri cubi de gaze cu 4,3 lei din tariful de 11,08 lei. Pentru un consum între 50 și 150 de metri cubi de gaze, compensația va fi de 3,2 lei din tarif per metrul cub, consumatorul urmând să achite 7,9 lei metrul cub de gaze consumat. Iar cei care vor consuma mai mult de 150 de metri cubi vor achita costul gazului integral – cu 11,08 lei.
În luna ianuarie, prețul de achiziție a gazului pentru Moldova constituie $647, iar Moldovagaz nu exclude că tariful pentru consumatori ar putea crește. Reprezentanții companiei au precizat că își vor definitiva la o posibilă ajustare a tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali după data de 20 ianuarie. Vicepremierul Andrei Spînu a estimat că, dacă prețul de $647 se va menține și în februarie, tariful pentru consumatori ar putea crește până la 14,7 lei. Totuși, oficialul estimează că, luna viitoare, prețul la bursă pentru gaz va scădea.