Ultimatum pentru autoritățile de la Tbilisi. Avertizarea opoziției, dacă Saakașvili nu va fi spitalizat până luni
Full Article 2 minutes read

Ultimatum pentru autoritățile de la Tbilisi. Avertizarea opoziției, dacă Saakașvili nu va fi spitalizat până luni

Câteva sute de oameni au protestat, pe 6 noiembrie, în apropierea închisorii din Rustavi, unde este deținut ex-președintele Georgiei, Mihail Saakașvili. Unii manifestanți au instalat corturi și au anunțat greva foamei, în semn de solidaritate cu fostul lider al țării, informează Euronews. Opoziția parlamentară a acordat autorităților 24 de ore pentru a organiza spitalizarea lui Saakașvili, starea căruia s-a înrăutățit.

A început a doua lună de când Mihail Saakașvili se află în închisoare. De atunci, susținătorii săi au organizat mai multe acțiuni de protest.

Sâmbătă, opoziția parlamentară a acordat autorităților 24 de ore pentru a-l spitaliza pe Saakașvili, a cărui stare de sănătate s-a înrăutățit în special din cauza grevei foamei. Dacă solicitarea nu va fi îndeplinită, forțele de opoziție au anunțat că vor organiza un protest de amploare la Tbulisi, în piața Libertății. Aceasta ar urma să se desfășoare luni seara.

Ministerul Justiției a propus în repetate rânduri transferul politicianului în spitalul penitenciarului, însă Saakașvili și avocații săi insistă pe transferul într-o clinică privată.

Saakașvili a fost reținut pe 1 octombrie 2021, după ce a intrat ilegal în Georgia, pentru prima oară în ultimii 8 ani. Pentru această infracțiune, el riscă până la 5 ani de închisoare.

În 2013, când a părăsit Georgia, Saakașvili era vizat în patru dosare penale. În două dintre ele, el este condamnat în contumacie, la 9 ani de închisoare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: