IPN

„Pentru Moldova” și împotriva PAS: Doi jurnaliști și un fost ministru îndeamnă opoziția să-și unească forțele la alegeri. Reacție

Jurnaliștii Ludmila Belcencova și Dmitri Ciubașenco, alături de fostul ministru al Apărării Victor Gaiciuc, au anunțat pe 4 iunie lansarea unei noi platforme „independente” – „Pentru Moldova”. Potrivit inițiatorilor, scopul platformei este de a uni opoziția în perspectiva alegerilor parlamentare din septembrie și de a oferi o alternativă actualei guvernări, pe care o acuză de acțiuni „anti-populare”. Contactată de NewsMaker pentru un comentariu, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a declarat că formațiunea de guvernământ nu comentează declarațiile și acuzațiile lansate.

În cadrul evenimentului, membrii platformei au acuzat guvernarea că ar fi instaurat în țară o „cenzură totală” și că ar conduce Republica Moldova spre militarizare și dictatură. Ei au lansat un apel către toate forțele de opoziție pentru a se uni în pragul scrutinului din toamnă.

„Oamenii trăiesc în frică, le este teamă să spună adevărul. (…) Situația se agravează în ajunul alegerilor parlamentare. Pe noi ne unește un scop comun. Înțelegem că astăzi țara are nevoie de o conducere nouă, orientare nouă și alte vremuri”, a declarat jurnalista Ludmila Belcencova.

Fostul ministru Victor Gaiciuc a îndemnat partidele care susțin „suveranitatea, independența, neutralitatea și bunăstarea” să-și unească forțele împotriva actualei guvernări: „Lăsați la o parte ambițiile personale în interesul național al Republicii Moldova”.

Întrebați de presă dacă platforma „Pentru Moldova” va participa direct în alegerile parlamentare din 28 septembrie, Dmitri Ciubașenco a negat intenția de a crea un nou proiect politic.

„Nu ați înțeles corect. În Moldova sunt înregistrate 80 de partide. La alegeri, oamenii primesc buletine în care sunt 20 de concurenți electorali. Asta derutează alegătorii. În opinia mea, este o prostie când sunt 20 de concurenți. Dacă mergem pe logica dvs., chemăm opoziția la unitate și creăm un nou proiect. Este o prostie. Din contra, am vrea să fie mai puțini concurenți electorali. Ar fi foarte bine să fie 2 concurenți mari – guvernarea și opoziția, care acum este decimată. Am vrea să se unească ca alegătorului să-i fie clar că este guvernarea și opoziția reală, care poate concura cu guvernarea”.

Cine sunt Belcencova, Ciubașenco și Gaiciuc

Ludmila Belcencova este o jurnalistă din Republica Moldova. A activat în calitate de moderatoare la postul de televiziune NIT, asociat cu Partidul Comuniștilor. În 2009, a fost aleasă deputat în Parlament pe listele PCRM, dar a părăsit fracțiunea în octombrie același an, împreună cu alți colegi, în semn de protest față de neregulile din partid, devenind ulterior deputat neafiliat. În 2017, a revenit în televiziune la Accent TV, un post pro-socialist. Mai târziu, a moderat propria emisiune la postul „Primul în Moldova”. Ambele posturi TV au rămas fără licență pentru că ar fi dezinformat.

Dumitru Ciubașenco este și el un jurnalist din Moldova. A renunțat la munca de ziarist pentru a intra în politică în anii 2009-2020, potrivit Rise. A candidat atunci la fotoliul de deputat din partea partidului condus de Vlad Filat, iar peste un an a figurat pe listele Partidului Umanist, condus de fostul ministru al Apărării, Valeriu Pasat. Ciubașenco nu a reușit să ocupe, însă, un loc în Parlament și s-a întors în presă.

În 2016, Ciubașenco a revenit în politică și a intrat în cursa pentru cea mai înaltă funcție în stat din partea Partidului Nostru al lui Renato Usatîi. A renunțat la funcție după ce nu a reușit să adune numărul necesar de voturi pentru a accede în turul doi.

În afaceri, Dumitru Ciubașenco s-a asociat cu socialistul Petru Burduja, care astăzi ocupă funcția de deputatul în blocul Comuniștilor și Socialiștilor.

Victor Gaiciuc este un fost general și politician moldovean cu un parcurs profesional strâns legat de sectorul apărării. A studiat la Școala de Aviație din Harkov și la Academia militar-politică din Moscova. Ulterior a activat în aviația armatei sovietice.

Revenit în Republica Moldova în 1993, a fost numit viceministru al Apărării în 1997. În 2001, a devenit ministru al Apărării în guvernul comunist condus de Vasile Tarlev, iar ulterior a fost avansat la gradul de general. A fost demis în 2004, pe fundalul unui scandal privind dispariția de armament din depozitele Armatei Naționale.

Între 2005 și 2009, a fost Ambasador al Republicii Moldova în Belgia și reprezentant al țării la NATO. În 2017, fostul președinte socialist Igor Dodon l-a propus din nou ca ministru al Apărării, dar candidatura i-a fost respinsă.

A fost deputat pe lista PSRM după alegerile din 2019, iar apoi numit consilier prezidențial și secretar al Consiliului Suprem de Securitate. A deținut de două ori funcția de ministru al Apărării: între 2019–2020 și din nou în noiembrie 2020, în timpul campaniei prezidențiale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Procuratura Generala

Doi candidați aspiră la funcția de procuror general: Cine sunt

Doi candidați și-au depus dosarele la concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Generale. Este vorba despre Alexandru Machidon, care în prezent exercită interimatul funcției, și Victor Furtună, șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) anunță că va înainta demersurile necesare către instituțiile competente pentru verificarea integrității candidaților, iar în termen de 20 de zile lucrătoare de la data-limită de depunere a dosarelor, va examina conținutul acestora în ședință închisă, pentru a decide care dintre cei doi candidați este eligibil pentru funcția de procuror general.

Amintim că funcția de procuror general a devenit vacantă la sfârșitul lunii mai, după numirea lui Ion Munteanu în calitate de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Pe 12 iunie, CSP a anunțat concurs pentru ocuparea funcției de șef al PG. Între timp, Alexandru Machidon a fost numit procuror general interimar al Republicii Moldova.

Președintele CSP, Dumitru Obadă, a declarat recent că, potrivit legii, un nou procuror general trebuie numit în termen de cel mult șase luni de la declararea funcției vacante — adică până cel târziu în luna noiembrie, având în vedere că vacanța a fost anunțată pe 27 mai. Totuși, Obadă a menționat că CSP își propune ca noul procuror general să fie desemnat încă din luna septembrie, înainte de alegerile parlamentare.

Precizăm că, pentru a accede la funcția de procuror general, candidații trebuie să îndeplinească mai multe criterii – inclusiv să aibă o experiență profesională de minimum zece ani în domeniul dreptului și cel puțin cinci ani exercitați în funcții-cheie precum judecător, procuror, avocat sau ofițer de urmărire penală. Este obligatoriu ca persoana să dețină cetățenia Republicii Moldova, să cunoască limba română și să nu se afle sub măsură de ocrotire judiciară.

Legea mai prevede că potențialii candidați trebuie să aibă „o reputație ireproșabilă” și să nu fie membri sau activi într-un partid sau organizație social-politică, în ultimii trei ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: