Factură de 191 000 lei pentru gaz. Fondatoarea unui centru pentru copii și tineri cu nevoi speciale din Râșcani, șocată de sumă
Full Article 3 minutes read

Factură de 191 000 lei pentru gaz. Fondatoarea unui centru pentru copii și tineri cu nevoi speciale din Râșcani, șocată de sumă

Complexul Phoenix din raionul Ruâșcani, care oferă gratuit servicii sociale pentru copii și tineri cu nevoi speciale, dar și servicii rezidențiale pentru vârstnici, contra cost, a primit o factură de 191 320 lei pentru gaz. Fondatoarea organizației MAD-Aid, Victoria Dunford, spune că acum se află într-o situație critică întrucât factura trebuie achitată integral până pe 15 ianuarie.

„Este dificil să realizezi că cu atâta dedicație și dăruire am dezvoltat Complexul Phoenix de la accesibilitate până la sustenabilitate. Am anticipat un buget de creștere la gaz de la 2000 lire la 4000 lire lunar – doar gazul! Dar nicidecum – 9000 LIRE – 191 320 MII LEI! Am economisit 1200 metri cubi de gaz în comparație cu anul trecut – timpul mai favorabil si economie maximă. Avem clădirea izolată, sisteme moderne de încălzire nu ceva vechi – și oricum – 9000 LIRE ( 10 Mii euro) doar gaz, fără lumină, apă, motorină, alimentare, salarii”, a scris Victoria Dunford pe Facebook.

Factură de 191 000 lei pentru gaz. Fondatoarea unui centru pentru copii și tineri cu nevoi speciale din Râșcani, șocată de sumă

Potrivit Europa Liberă, Complexul Phoenix din raionul Râșcani oferă gratuit servicii sociale pentru copii și tineri cu nevoi speciale, dar și servicii rezidențiale pentru vârstnici, contra cost.

La modul practic, în fiecare zi aproximativ 15 copii din raionul Râșcani, Drochia și Glodeni sunt aduși aici, transportul acestora fiind organizat de administrația centrului. Totodată, centrul Phoenix a devenit a doua casă și pentru câțiva bătrâni.

Victoria Dunford, fondatoarea organizației MAD-Aid, locuiește de 16 ani în Marea Britanie și este cea care a pus pe picioare printre altele și proiectul social Phoenix. De aproape două luni centrul Phoenix găzduiește și cetățeni din Ucraina, care au fugit din calea războiului.

În 2022 s-au făcut 10 ani de când a fost lansat proiectul, iar sute de cărucioare pentru copii și mii de paturi de spital, donate de Marea Britanie, au fost instalate în spitalele din nordul Republicii Moldova. Echipa din spatele proiectului, formată la începuturi din două persoane, acum este compusă din 24 de medici și asistente medicale.

Victoria Dunford, care pentru munca ei de caritate a primit chiar o decorație de la regina Marii Britanii, spune că scopul acestor donații este de a ajuta țara să facă față numărului mare de refugiați și că acum, mai mult ca niciodată s-a convins că solidaritatea umană este arma supremă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: