Un copil a murit a doua zi de la naștere. Patru medici din Chișinău vor fi judecați pentru malpraxis
Full Article 2 minutes read

Un copil a murit a doua zi de la naștere. Patru medici din Chișinău vor fi judecați pentru malpraxis

Patru medici obstetricieni-ginecologi, de la spitalul din Chișinău „Gheorghe Paladi”, riscă până la 3 ani de închisoare. Aceștia sunt învinuiți de încălcarea regulilor de acordare a asistenței medicale unei gravide, care au dus la decesul unui nou-născut. Medicii vor fi judecați pentru malpraxis. 

Reprezentanții Procuraturii Generale au raportat că Procuratura municipiului Chișinău, Oficiul Botanica, a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală în privința a 4 medici obstetricieni-ginecologi ai IMSP Spitalul clinic municipal „Gheorghe Paladi”. Aceștia sunt învinuiți de încălcarea din neglijență a regulilor sau metodelor de acordare a asistenței medicale ce au cauzat decesul pacientului.

Prima inculpată, la data de 13 aprilie 2021, fiind apelată și informată de o gravidă despre apariția premiselor de naștere, la indicația ei, în aceeași zi, a fost internată cu diagnosticul – sarcina 36 săptămâni, ruperea prenatală prematură a membrelor amniotice, unde a fost examinată primar de a doua inculpată. Prima inculpată s-a prezentat la spital, unde, inclusiv împreună cu a treia inculpată, fiind responsabile de acordarea asistenței medicale, adoptarea și reevaluarea planului de conduită reieșind din situațiile obstetricale în timpul nașterii, fără a manifesta diligența necesară față de obligațiile profesionale, nu au asigurat managementul uterin adecvat. Urmare a analgeziei epidurale, nu au monitorizat corespunzător pacienta, luând decizia, împreună cu a patra inculpată de a aplica ventuza obstetricală, în pofida necesității de a efectua operația cezariană”, au menționat procurorii.

Se precizează că, în urma deciziei medicilor, nou-născutul a suferit traumatisme care au dus la decesul acestuia în ziua următoare.

Învinuitele pledează nevinovate. Infracțiunea incriminată inculpatelor se pedepsește cu închisoare de până la 3 ani cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani”, au adăugat reprezentanții Procuraturii Generale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: