Poliția de Frontieră

Un elvețian a ajuns cu o ambulanță la Palanca. Înăuntru erau cinci cetățeni ai Israelului și inventar militar

La punctul de trecere al frontierei Palanca a fost depistată o ambulanță, în care se aflau cinci cetățeni străini, fără semne de boală, dar și inventar militar. Persoanele se deplasau în Ucraina, informează Poliția de Frontieră.

În seara zilei de 8 iunie, în PTF Palanca, la linia de control s-a prezentat un cetățean al Elveției, la volanul unei ambulanțe, înmatriculate în Marea Britanie.

În cadrul verificărilor, polițiștii de frontieră au stabilit prezența și a cinci persoane, trei maturi și doi minori, toți fiind cetățeni ai Israelului. Niciunul nu prezenta semne de boală, motiv pentru extinderea controlului asupra acestora și a mijlocului de transport.

Ca urmare, în ambulanță s-au depistat un pistol cal. 9 mm, 45 de cartușe, cinci stații radio, o husă pentru pistol care se prinde la picior, o cască balistică de protecție nivel 3A și două veste tactice cu două plăci ceramice anti-glonț.

Șoferul mașinii a declarat că este paramedic de profesie și intenționa să ajungă la Nicolaev, pentru a oferi ajutor medical răniților, iar echipamentul depistat îi aparține și este pentru protecția personală. Nu ar fi știut că este interzisă trecerea astfel de bunuri peste frontiera de stat.

La audieri, cetățenii israelieni au comunicat că aflaseră, prin intermediul unui grup de voluntari că elvețianul pleacă în Ucraina și au rugat să fie luați până la Odesa, în calitate de pasageri.

În repercusiune, a fost autorizată trecerea frontierei de stat cetățenilor străini, însă nu înainte de a le ridica echipamentul și arma. Bunurile au fost transmise la expertiză. În dependență de rezultat, polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale EST vor putea stabili încadrarea juridică a faptei.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Le Figaro

Noua Caledonie, teritoriu francez, ar putea deveni stat. Însă nu va obține independență deplină

Susținătorii și opozanții independenței teritoriului francez de peste mări Noua Caledonie, situat pe un arhipelag din Oceanul Pacific, au semnat pe 12 iulie un acord privind crearea unui nou stat. Acordul prevede că Noua Caledonie va obține autonomie, dar nu și independență deplină față de Franța. Înainte ca documentul privind noul stat să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul Franței și prin referendum în Noua Caledonie.

Potrivit ziarului Le Figaro, acordul prevede că Noua Caledonie va rămâne sub controlul Franței, dar va obține statutul de stat, consacrat în Constituția franceză. „Nu există analogii pentru un astfel de aranjament statal în lume”, notează publicația, adăugând că acordul va fi supus unui referendum, care va avea loc în 2026. Ulterior, în Noua Caledonie vor avea loc alegeri.

Acordul prevede că locuitorii Noii Caledonii vor avea dreptul la dublă cetățenie — caledoniană și franceză — însă cetățenia caledoniană va fi inseparabilă de cea franceză. Statul Noua Caledonie va primi competența de a-și construi în mod independent relațiile internaționale, iar Franța se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea economică a noului stat.

În plus, acordul stabilește un plan de redresare a economiei insulei, care include, printre altele, reluarea și extinderea extracției și prelucrării nichelului — principala resursă naturală a teritoriului.

Conform DW, Franța a instaurat controlul asupra Noii Caledonii în anul 1853, iar în 1946 i-a acordat acestui teritoriu colonial statutul de posesiune franceză de peste mări. Noua Caledonie este al treilea cel mai important producător de nichel din lume, însă industria se află în stare de criză, iar unul din cinci locuitori ai teritoriului trăiește sub pragul sărăciei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: