Un ex-polițist și un ofițer de patrulare, reținuți pentru contrabandă. Oamenii legii anunță o captură masivă de țigări și alcool etilic
Full Article 3 minutes read

Un ex-polițist și un ofițer de patrulare, reținuți pentru contrabandă. Oamenii legii anunță o captură masivă de țigări și alcool etilic

Oamenii legii au reținut unui ex-șef de direcție al Inspectoratului Național de Investigații (INI) de la Sud și a unui inspector al Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) pentru contrabandă. Totodată, oamenii legii au capturat aproape două milioane de țigări și circa jumătate de tonă de alcool etilic. Informațiile au fost confirmate de Inspectoratul General al Poliției (IGP), într-un comunicat din 23 decembrie.

Potrivit IGP, operațiunea este o continuare a episodului de reținere a 3,8 milioane țigări de contrabandă, cu rețineri la Vulcănești, în vara lui 2022. În luna octombrie a aceluiași an, procurorii PCCOCS au anunțat și trimiterea în judecată a primului dosar.

Cele două persoane vizate acum sunt parte a aceluiași grup criminal organizat, iar în dimineața de sâmbăta 23 decembrie aceștia conduceau separat un microbuz și o mașină cu rol de protecție ca antemergător. Microbuzul urma să fie reținut de un echipaj al INSP de pe traseul Leova-Cahul, urmare a informației parvenite de la INI, care l-au și oprit. Atunci, șoferul a declarat că este și el ofițer al INSP și a refuzat să deschidă portbagajul. Acesta nu s-a conformat chiar dacă inspectorii echipajului au insistat, iar drept reacție, șoferul a pornit microbuzul, în încercarea să dea bir cu fugiții.

Atunci, echipajul a pornit urmărirea microbuzului, iar fostul șef de circa 10 ani al Inspectoratului Național de Investigații (INI) de la Sud de la volanul mașinii care însoțea microbuzul a intervenit în forță, cu scopul ca să împiedice echipajul INSP de la reținerea complicelui. După circa o oră de urmărire, fostul șef regional al INI a accidentat mașina echipajului INSP, care a derapat de pe traseu cu deteriorări grave, astfel încât a fost neutralizată.

În continuare, au sosit alte echipe ale INSP care l-au reținut pe fostul șef regional al INI, iar microbuzul și șoferul acestuia au fost reținuți în împrejurimile Comratului, după sesizarea inspectoratelor de poliție din regiune. Din microbuz au fost ridicate 1,2 milioane de țigări, de diferite mărci, camuflate cu cutii goale de banane. Ambii au fost conduși pentru audieri, la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Aceștia vor rămâne în custodia statului, pentru 72 de ore.

După cercetarea probelor, urmează ca procurorii PCCOCS să determine necesitatea solicitării arestului preventiv, în fața Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Au urmat percheziții și la un depozit al acestora și al grupului infracțional din care fac parte, de unde au fost ridicate și circa 500 litri de alcool etilic și alte 700 000 de țigări. Potrivit materialelor dosarului penal, grupul infracțional prin contrabandă aducea în Moldova alcool etilic pe care ulterior îl depozita, îmbutelia și îl transporta prin linia verde a frontierei de stat în Ucraina (majoritar prin sudul țării). Totodată, grupul criminal organizat era specializat și în contrabanda cu țigări din Moldova în Ucraina și România de o perioadă îndelungată.

Urmărirea penală continuă privind aceste fapte de contrabandă cu mărfuri accizate, în vederea tragerii la răspundere a tuturor membrilor grupului criminal organizat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: