Fostul șef SIS Vitalie Pîrlog, reținut în Dubai? Precizările MAI și IGP

ACTUALIZARE 15:27: Ministerul de Interne al Emiratelor Arabe Unite a confirmat, într-un comunicat oficial, reținerea fostului ministru al Justiției și ex-director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vitalie Pîrlog. Potrivit autorităților din Emirate, Pîrlog, vizat într-un dosar de corupție transfrontalieră, a fost arestat duminică, 15 iunie 2025, în baza unei Notificări Roșii emise de INTERPOL la solicitarea Franței.

ȘTIREA INIȚIALĂ 13:19: Ministerul Afacerilor Interne (MAI) nu confirmă și nici nu infirmă, deocamdată, informațiile apărute în presă privind reținerea fostului ministru al Justiției și ex-director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vitalie Pîrlog, în Dubai, la solicitarea autorităților din Franța. Potrivit MAI, instituția a transmis deja o solicitare oficială de confirmare către Emiratele Arabe Unite și așteaptă un răspuns.

„MAI a făcut demersurile necesare către Emiratele Arabe pentru a primi informații oficiale”, au declarat reprezentanții serviciului de presă al Ministerului pentru NewsMaker.

La rândul său, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a precizat că solicitarea a fost trimisă în primele ore ale dimineții. El a explicat că ordinul de căutare internațională a fost emis de autoritățile franceze și că, dacă va fi găsit vinovat, Vitalie Pîrlog ar urma să fie judecat și, cel mai probabil, să execute pedeapsa în Franța.

Precizăm că PulsMedia.MD a scris pe 19 iunie, citând surse, că Vitalie Pîrlog — fost președinte al Comisiei pentru Controlul Fișierelor Interpol, fost director al Serviciului de Informații și Securitate și fost reprezentant al Moldovei la CtEDO — ar fi fost reținut în Dubai, la solicitarea Franței.

Amintim că, potrivit unei investigații publicate în decembrie 2024 de Bloomberg, Vitalie Pîrlog ar fi fost implicat într-o schemă de corupție prin care erau șterse din baza de date a Interpolului „notificările roșii” pentru persoane aflate în căutare internațională. Anchetatorii susțin că, profitând de influența sa în cadrul Comisiei de control al fișierelor Interpol, Pîrlog și complicii săi ar fi facilitat blocarea alertelor pentru zeci de persoane căutate pentru infracțiuni grave, inclusiv fraudă financiară și trafic de droguri. În schimbul acestor servicii, gruparea ar fi obținut milioane de dolari. Schema ar fi funcționat din 2022 până la începutul lui 2023, când Interpolul a demarat o anchetă oficială.

În iunie 2024, procurorii anticorupție din Moldova, în colaborare cu autoritățile franceze și FBI, au efectuat peste 30 de percheziții în acest dosar și au reținut mai mulți suspecți, inclusiv la șeful Biroului Interpol din Moldova în acea perioadă, Viorel Țentiu.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Daniel Vodă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre interdicția lui Ion Ceban în Schengen: „Nu e știrea zilei”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că interdicția de intrare în România și în spațiul Schengen a primarului Chișinăului, Ion Ceban, nu reprezintă o „știre a zilei”. El susține că, cel mai probabil, Ceban era deja informat despre această măsură înainte ca informația să fie făcută publică și că el ar trebui să ofere explicații. Totodată, Vodă a subliniat că informațiile transmise de instituțiile statului, inclusiv ale României, „se bazează pe fapte concrete”.

„Nu aș spune că este neapărat știrea zilei,” a afirmat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

El a explicat că toate detaliile legate de acest caz ar trebui să vină din partea lui Ceban și că probabil el știa deja despre această interdicție.

„Toate explicațiile referitor la acest caz ar trebui să le ofere domnia sa. Am văzut un video filmat, dar dumneavoastră, ca jurnalist, nu ați avut posibilitatea să adresați întrebări sau să faceți precizări. Nimeni din presă probabil nu a putut să o facă. Pentru mine, întrebarea centrală este că — pentru orice cetățean, când se aplică interdicția, persoana este informată. Deci, probabil, persoana a știut această informație înainte să devină publică, dar a ținut-o și nu a comunicat despre acest lucru”, a menționat Vodă.

Fiind întrebat „ce pericol” reprezintă Ion Ceban, întrucât acesta a fost argumentul autorităților române, Daniel Vodă a menționat:

„Cetățenii trebuie să fie atenți și pe viitor când unii politicieni ar putea să se prefacă și să aibă cu totul alte interese. Atunci când unele instituții ale statului, fie ale României, fie ale altor democrații cu instituții consolidate, transmit anumite informații, cu siguranță acestea se sprijină pe fapte”, a subliniat reprezentantul Guvernului.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. În presa din Moldova și România se vehiculează că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: