Un grup criminal organizat a exploatat peste 200 de moldoveni pe șantierele din Franța (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

Un grup criminal organizat a exploatat peste 200 de moldoveni pe șantierele din Franța (VIDEO)

Peste 200 de moldoveni ar fi fost exploatați pe șantierele de construcții din Franța din cauza unui grup criminal organizat, specializat în traficul de ființe umane, organizarea migrației ilegale, fals de documente oficiale și spălare de bani. În schemă ar fi fost implicate zeci de persoane din Republica Moldova, România și Franța. Informațiile au fost făcute publice, pe 25 iunie, într-o conferință de presă organizată de Centrul pentru combaterea traficului de persoane al Inspectoratului Național de Investigații (INI).

Acțiunile de investigare au început după ce oamenii legii ai Republicii Franceze au sesizat organele de drept din Republica Moldova. Gruparea criminală ar fi activat din anul 2015 și până în 2021.

Membrii grupării eliberau acte de identitate false, astfel peste 200 de moldoveni ar fi fost exploatați pe șantierele de construcții din Franța, iar în total, suspecții ar fi eliberat zeci de mii de acte de identitate falsificate. În urma măsurilor de investigații efectuate de oamenii legii au fost depistate pe teritoriul țării mai multe „tipografii” care ar fi eliberat actele false.

Un grup de investigatori din Republica Moldova a plecat în Franța pentru a participa la investigațiile comune cu oamenii legii din Franța și România.

Grupul a efectuat percheziții în orașele unde au fost exploatate victimele din Republica Moldova: Lyon, Paris, Grenoble și Marsilia. Percheziții au fost desfășurate și în România, unde au fost găsite mai multe conturi bancare de care dispuneau capul grupării criminale sau persoanele interpuse.

Potrivit INI, în Franța, până în prezent au fost reținute 14 persoane – cetățeni ai Franței, României, precum și din Republica Moldova. În ţara noastră au fost reţinute 30 de persoane, 14 având statut de învinuit, iar alte 16 persoane au statut de bănuit.

„Cei implicați sunt din Chișinău, Ialoveni, fiind factori de decizie, iar tipografiile se află în Chișinău. Sechestru s-a pus pe 18 milioane de lei, imobile, automobile de lux”, au precizat reprezentanții INI.

Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele acuzate de fals în acte riscă până la zece ani de pușcărie, iar cele care traficau oameni – până la 20 de ani de închisoare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: