Un grup de deputați, în vizită inopinată la Penitenciarul pentru minori din Goian
Full Article 2 minutes read

Un grup de deputați, în vizită inopinată la Penitenciarul pentru minori din Goian

Membrii Comisiei drepturile omului și relații interetnice au întreprins o vizită inopinată la Penitenciarul nr.10-Goian, penitenciar de tip semiînchis unde își execută pedeapsa deținuții minori.  Scopul vizitei a constat în monitorizarea respectării prevederilor Convenției ONU cu privire la drepturile copilului.

Conform acesteia a fost stabilit faptul că statele părți vor garanta copilului capabil de  discernământ dreptul de a exprima liber opinia sa asupra oricărei probleme care îl privește, opiniile  copilului fiind luate în considerare  avându-se  în vedere vârsta sa și gradul său de maturitate.

Membrii Comisiei s-au documentat la fața locului despre procesul de implementare a prevederilor ce țin de drepturile minorilor, au verificat condițiile de detenție, inclusiv în blocurile sanitare.

De asemenea, a fost supus controlului procesul de respectare a dreptului la educație al copiilor prin implicarea în activități ocupaționale, a dreptului la sănătate prin asistență medicală conformă, a dreptului la întrevederi cu familia, etc.

Obiecțiile și constatările Comisiei asupra vizitelor inopinate întreprinse la penitenciarele din țară vor fi discutate în cadrul audierilor preconizate pentru data de 24 noiembrie curent.

În cadrul evenimentului nominalizat Comisia drepturile omului și relații interetnice va audia Rapoartele tematice cu privire la: „Monitorizarea respectării drepturilor copiilor aflați în instituțiile penitenciare”; „Respectarea dreptului la învățătură a deținuților/condamnaților minori din instituțiile penitenciare”; „Evaluarea respectării drepturilor copiilor aflați în detenție în legătură cu urmărirea penală sau executarea pedepsei”; „Respectarea drepturilor copiilor cu vârsta 0-3 ani care se află împreună cu mamele lor ce își execută pedeapsa în instituțiile penitenciare”; „Raport privind vizita preventivă în penitenciarul pentru minori nr.10 Goian”, elaborate de către Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului.

Urmare a audierilor efectuate, Comisia va aproba o Decizie cu recomandări în adresa organelor competente, cu solicitarea de a întreprinde măsurile de rigoare în vederea înlăturării carențelor depistate în procesul de efectuare a controlului parlamentar.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: