multimedia.parlament.md

Un grup de deputați, în vizită inopinată la Penitenciarul pentru minori din Goian

Membrii Comisiei drepturile omului și relații interetnice au întreprins o vizită inopinată la Penitenciarul nr.10-Goian, penitenciar de tip semiînchis unde își execută pedeapsa deținuții minori.  Scopul vizitei a constat în monitorizarea respectării prevederilor Convenției ONU cu privire la drepturile copilului.

Conform acesteia a fost stabilit faptul că statele părți vor garanta copilului capabil de  discernământ dreptul de a exprima liber opinia sa asupra oricărei probleme care îl privește, opiniile  copilului fiind luate în considerare  avându-se  în vedere vârsta sa și gradul său de maturitate.

Membrii Comisiei s-au documentat la fața locului despre procesul de implementare a prevederilor ce țin de drepturile minorilor, au verificat condițiile de detenție, inclusiv în blocurile sanitare.

De asemenea, a fost supus controlului procesul de respectare a dreptului la educație al copiilor prin implicarea în activități ocupaționale, a dreptului la sănătate prin asistență medicală conformă, a dreptului la întrevederi cu familia, etc.

Obiecțiile și constatările Comisiei asupra vizitelor inopinate întreprinse la penitenciarele din țară vor fi discutate în cadrul audierilor preconizate pentru data de 24 noiembrie curent.

În cadrul evenimentului nominalizat Comisia drepturile omului și relații interetnice va audia Rapoartele tematice cu privire la: „Monitorizarea respectării drepturilor copiilor aflați în instituțiile penitenciare”; „Respectarea dreptului la învățătură a deținuților/condamnaților minori din instituțiile penitenciare”; „Evaluarea respectării drepturilor copiilor aflați în detenție în legătură cu urmărirea penală sau executarea pedepsei”; „Respectarea drepturilor copiilor cu vârsta 0-3 ani care se află împreună cu mamele lor ce își execută pedeapsa în instituțiile penitenciare”; „Raport privind vizita preventivă în penitenciarul pentru minori nr.10 Goian”, elaborate de către Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului.

Urmare a audierilor efectuate, Comisia va aproba o Decizie cu recomandări în adresa organelor competente, cu solicitarea de a întreprinde măsurile de rigoare în vederea înlăturării carențelor depistate în procesul de efectuare a controlului parlamentar.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: