CNN

Un hacker a încercat un atac cibernetic asupra unei instituții de stat. După care a fugit din Moldova

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) anunță că, în comun cu Procuratura mun. Chișinău, a reușit contracararea activității unui hacker, specializat în criminalitate informatică în schimbul banilor. Tânărul de 29 de ani, prin metoda brute-force, a încercat să se autorizeze ilegal pe sistemele informaționale guvernamentale, ce aparțin I.P. „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”.

În procesul documentării au fost efectuate percheziții în locațiile de acțiune ale figurantului, fiind ridicate servere, storage box-uri și echipamente secundare pentru asigurarea funcționalității neîntrerupte ale acestora (un generator, doisprezece ups-uri profesionale, un stabilizator), precum și trei calculatoare staționare, pentru administrarea activității criminale.

Nefiindu-i aplicată vreo măsură privativă de libertate, tânărul a părăsit Republica Moldova, traversând teritoriul Transnistriei. Acesta a fost dat în urmărire internațională pentru stabilirea locului aflării exacte și extrădării în Republica Moldova.

Pentru această infracțiune, legea prevede sancțiuni de la 3 la 7 ani de închisoare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

The Moscow Times

Olanda: un rus, condamnat pentru transmiterea tehnologiilor de producție a cipurilor către Rusia

Un tribunal din Rotterdam l-a condamnat pe cetățeanul rus Gherman Aksenov, în vârstă de 43 de ani, pentru încălcarea sancțiunilor UE și furtul de informații tehnice, pe care le-a transmis serviciilor de informații ale Federației Ruse. Acesta a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare.

Între 2015 și 2024, cetățeanul rus a lucrat în companii olandeze din industria semiconductoarelor, precum ASML (lider mondial în producția de echipamente pentru fabricarea microcipurilor) și NXP Semiconductors (furnizor de componente semiconductoare). El a oferit Rusiei „asistență tehnică”, transmițând fișiere care conțineau informații despre configurarea liniilor de producție pentru fabricarea microcipurilor, potrivit Bloomberg, care citează decizia instanței: „Astfel de acțiuni pot contribui la consolidarea potențialului militar sau strategic al Rusiei, ceea ce atrage consecințe [negative] pentru Ucraina și afectează indirect securitatea și stabilitatea internațională”.

Totodată, Aksenov a încălcat sancțiunile impuse de Uniunea Europeană în 2014, ca răspuns la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, sancțiuni care au fost extinse după invazia rusă în Ucraina în 2022. Acestea interzic furnizarea de „asistență tehnică” Rusiei și transmiterea de tehnologii similare care pot fi utilizate în producția de armament, a subliniat instanța.

Aksenov a copiat fișierele de pe serverele ASML și NXP pe un stick USB și pe un hard disk, pe care trebuia să le predea unui ofițer FSB la Moscova, a declarat procurorul în timpul audierilor. Acesta a cerut o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru inculpat, însă instanța a redus sentința cu un an, deoarece nu s-a putut stabili dacă Aksenov a fost plătit pentru acțiunile sale, notează Reuters.

Aksenov nu și-a recunoscut vina, susținând că a păstrat fișierele în scopuri profesionale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: