Un ministru francez, vizită scurtă la Chișinău după ce a fost în Ucraina: ce asigurări a oferit Maiei Sandu și lui Nicu Popescu
Full Article 3 minutes read

Un ministru francez, vizită scurtă la Chișinău după ce a fost în Ucraina: ce asigurări a oferit Maiei Sandu și lui Nicu Popescu

Ministra pentru Europa și Afaceri Externe a Republicii Franceze Catherine Colonna a efectuat, pe 26 ianuarie, o vizită în Republica Moldova. Oficialul francez a avut întrevederi cu președinta Maia Sandu și vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene. Cel din urmă spune că a fost asigurat „de toată susținerea Franței pentru buna desfășurare” a celui de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene care va avea loc pe 1 iunie, la Chișinău. 

Președinta Maia Sandu susține că oficialul din Franța a făcut o scurtă oprire la Chișinău, în cadrul vizitei sale în Ucraina.

Potrivit unei declarații a Președinției, șefa statului și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul acordat de Franța de-a lungul anilor, dar și în această perioadă complicată, inclusiv prin intermediul Platformei de Sprijin pentru Moldova.

Se menționează că interlocutoarele au vorbit despre provocările cu care se confruntă țara noastră în contextul războiului rus împotriva Ucrainei, despre securitatea energetică a Moldovei, cooperarea moldo-franceză în domeniul anticorupție și recuperarea activelor furate din țară.

Ministrul Nicu Popescu spune că a discutat cu oficialul francez, care a fost înainte de aceasta la Odesa, despre „relația noastră bilaterală, aderarea țării noastre la Uniunea Europeană, inclusiv implementarea Planului de acțiuni privind recomandările Comisiei Europene și hotărârea autorităților de a realiza reformele necesare pentru accelerarea parcursului european”.

La fel, Popescu menționează că s-a vorbit și despre „situația de securitate regională și consecințele pentru țara noastră a războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei”.

„Pe măsură ce războiul continuă, am discutat cu doamna ministră consecințele acestuia pentru regiunea noastră și stabilitatea acesteia”, scrie Popescu, pe rețelele de socializare.

Popescu declară că a mai discutat cu șefa diplomației franceze despre organizarea la 1 iunie a celui de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene. Popescu spune că a fost asigurat „de toată susținerea Franței pentru buna desfășurare a acestuia”.

„Am stabilit să continuăm eforturile diplomatice pe substanța discuțiilor de la summit și temele prioritare: securitatea cibernetică, solidaritatea energetică și conectivitate în beneficiul cetățenilor”, a conchis Popescu.

***

Recent, Președinția Republicii Moldova a confirmat că cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene va avea loc pe 1 iunie 2023, la Chișinău. O invitație oficială în acest sens a fost semnată de președinta Maia Sandu și președintele Consiliului European Charles Michel și a fost expediată șefilor de stat și de guvern ale țărilor participante.

La eveniment sunt așteptați 47 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene. Liderii întruniți la Chișinău vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: