Un moldovean, printre „diversioniștii ruși” reținuți la frontiera cu Ucraina din regiunea transnistreană

Printre „diversioniștii ruși”, potrivit Ministerului Afacerilor de Interne al Ucrainei, reținuți pe 26 februarie lângă punctul de control Cuciurgan ar putea fi un cetățean al Republicii Moldova. Redacției NM s-a adresat o femeie care s-a prezentat soția unuia dintre reținuți. Potrivit acesteia, bărbatul este un refugiat din Nagorno-Karabah și recent a primit pașaportul moldovenesc. La graniță, a spus ea, el a ajutat refugiații din Ucraina.

Redacției NM s-a adresat soția unuia dintre cei reținuți la frontieră. Alina susține că soțul ei, cetățeanul moldovean Arzuman Farechov, în vârstă de 30 de ani, a fost reținut.

Fotografia de pe contul de Instagram al lui Arzuman și poza trimisă de Alina sunt asemănătoare cu imaginea unuia dintre reținuți, publicată de Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei.

Potrivit Alinei, Arzuman a mers la graniță pentru a-i ajuta pe refugiați, pentru că el singur a fost un refugiat din Nagorno-Karabah. El a fugit de acolo în timpul conflictului armat. Acum, Alina împreună cu soțul ei și fiica de 3 ani locuiesc la Varnița, pe malul stâng al Nistrului.

Facebook
facebook

Alina a spus că soțul ei a ajutat în ultimele zile refugiații ucraineni: distribuia alimente la punctul de control și organiza transportarea oamenilor. Ea a mai spus că bărbatul făcea live-uri de la punctul de control al frontierei pentru grupul „PMR lista albă și neagră” pentru a vorbi despre ceea ce se întâmplă.

Screen din live-ul de la punctul de frontieră, imagini publicate în grupul de Telegram „PMR, lista albă și neagră”

Potrivit Alinei, Arzuman a putut fi contactat ultima oară în data de 26 februarie. În ziua aceea, el ar fi plecat la punctul de control Palanca cu un microbuz pentru a ajuta refugiații.

„El nu este sabotor, el însuși a fost un refugiat. El făcea poze pentru a le arăta oamenilor situația la punctul de frontieră”, a spus Alina pentru NM. Potrivit ei, despre reținerea lui Arzuman și a prietenului lui, a aflat de pe internet. Acum ea nu cunoaște unde se află soțul ei.

MAEIE a declarat pentru NM că va verifica informațiile despre Arzaman și prietenul său, care au fost reținuți la graniță. Până la publicarea materialului, MAEIE ne-a declarat că a transmis informațiile autorităților competente pentru examinare.

Amintim că la 26 februarie, Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei a anunțat că în apropierea punctului de control Cuciurgan au fost reținuți „sabotori ruși” din Tiraspol.

„În timpul arestării, bărbații și-au spart telefoanele. În microbuzul în care se aflau, au fost găsiți saci de dormit și alte lucruri, indicând activitățile lor de sabotaj”, au comunicat autoritățile din Ucraina.

Soția lui Arzaman susține că acesta nu avea saci de dormit, ci doar pături și perne pentru refugiați. Potrivit ei, bărbaților li s-a permis să între în microbuzul dedicat refugiaților pentru a se încălzi.

NM monitorizează situația și va publica poziția oficială a MAEIE de îndată ce va fi disponibilă.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: