Un nou judecător la Curtea Constituțională. Cine este Viorica Puică și ce avere a declarat
Full Article 2 minutes read

Un nou judecător la Curtea Constituțională. Cine este Viorica Puică și ce avere a declarat

Curtea Constituțională (CC) are judecător nou. Este vorba de președinta interimară a Curții Supreme de Justiție (CSJ), Viorica Puica. Puică a fost numită în funcție, cu șase voturi pro, de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în ședința din 24 noiembrie.

ACTUALIZARE: Viorica Puică, desemnată în funcția de judecătoare a Curții Constituționale, a depus jurământul în plenul Parlamentului. Potrivit procedurii, Puică a depus jurământul în fața președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, președintelui Parlamentului, Igor Grosu, și a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Viorica Puica are o experiență în domeniul justiției de peste 20 de ani. Aceasta a fost aleasă în funcția de judecătoare a Curții Constituționale urmare a unui concurs public, organizat de Consiliul Superior al Magistraturii.

Curtea Constituțională este constituită din șase judecători. Doi sunt numiți de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Cine este Viorica Puică

Viorica Puică activează în calitate de judecător din anul 2002. Ea a vorbit de nenumărate ori despre starea de lucruri în sistemul justiției. Ea a pretins de câteva ori la postul de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ), precum și la Consiliul Superior al Magistraturii, dar nu a acumulat numărul necesar de voturi.

În luna iunie 2020, Puică a participat din nou la concursul pentru funcția de magistrat al CSJ. Din șapte candidați, Consiliul Superior al Magistraturii a ales-o doar pe ea și a transmis hotărârea pentru aprobare în Parlament. În iulie, același an, la ședința comisiei juridice, deputații Partidului Socialiștilor și ai Partidului Democrat au votat împotriva numirii sale. Ei nu au explicat motivul deciziei lor.

În cele din urmă, Viorica Puica a venit la șefia CSJ, în calitate de președinte interimar, pe 25 august 2023, potrivit deciziei CSM.

Conform declarației de venit, în anul 2022, Viorica Puică a câștigat 133 793 de lei la Judecătoria Chișinău și a primit o pensie de 50 483 lei de la Casa Națională de Asigurări Sociale. Puica deține un apartament de 70 de metri pătrați, care a fost cumpărat în 2017 cu 409 721 lei. Soțul noului judecător al CC are un automobil de model Hyundai, achiziționat în 2020 cu 293 500 de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: