Un nou tip de concediu: salariații vor putea să-și ia 5 zile libere pentru a îngriji o persoană cu care locuiesc
Full Article 1 minutes read

Un nou tip de concediu: salariații vor putea să-și ia 5 zile libere pentru a îngriji o persoană cu care locuiesc

În Codul Muncii al Republicii Moldova urmează să fie introdus un nou tip de concediu, și anume cel pentru îngrijirea unei rude bolnave sau a unei persoane bolnave care locuiește în aceeași locuință cu salariatul. Prevederile se conțin într-un proiect de lege elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, scrie IPN.

Astfel, proiectul prevede introducerea concediului de îngrijire pentru salariații care oferă îngrijiri personale sau asistență unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijiri sau de sprijin semnificativ ca urmare a unei probleme grave de sănătate.

Potrivit proiectului, acest tip de concediu va fi neplătit și cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic. „Modificarea propusă rezidă din necesitatea asigurării coordonării măsurilor ce se impun în vederea armonizării cadrului legislativ național la legislația europeană, ca temei fiind Acordul de Asociere între Republica Moldova și UE”, se arată în document.

Concediul neplătit pentru îngrijirea unei persoane care locuiește în aceeași locuință cu salariatul se va acorda în baza unei cereri scrise.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: