Un procuror ar putea ajunge după gratii. Este învinuit de scurgeri din dosar și constrângerea unui martor
Full Article 2 minutes read

Un procuror ar putea ajunge după gratii. Este învinuit de scurgeri din dosar și constrângerea unui martor

Un procuror din Chișinău a fost deferit justiției, după ce ar fi constrâns un martor să depună declarații în favoarea victimei. Totodată, procurorul din cadrul Procuraturii Generale (PG) este acuzat că ar fi divulgat datele urmăririi penale – fapte care au cauzat un prejudiciu estimat la 10 milioane lei participanților la proces. Procuratura Anticorupție (PA) anunță că a finalizat urmărirea penală și că a expediat dosarul în instanța de judecată.

Potrivit PA, urmărirea penală a fost pornită în luna decembrie 2021, de către Procuratura Anticorupție în baza unei plângeri. Oamenii legii au stabilit că învinuitul, în perioada februarie 2020 – septembrie 2021, deținând funcția de procuror în Procuratura Generală, exercitând urmărirea penală într-o cauză penală, ar fi realizat acte ilegale de influențare asupra unui martor, în vederea constrângerii depunerii declarațiilor în favoarea părții vătămate din cadrul acelui dosar.

Tot el, exercitând urmărirea penală în aceeași cauză penală, „în mod intenționat” ar fi divulgat datele urmăririi penale referitor la probele administrate și persoanele vizate în ancheta penală, care au fost făcute publice în mass-media, acțiuni prin care a cauzat prejudicii morale și materiale de aproximativ 10 milioane lei participanților la proces.

Învinuitul nu și-a recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea comisă legea prevede pedeapsa sub formă de închisoare de la 2 la 6 ani cu amendă în mărime de la 57 500 la 67 500 lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de 5 ani (în cazul art. 309 din Codul penal) și amendă în mărime de la 42 500 la 67 500 lei cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani (în cazul art. 315 alin. 2 din Codul penal).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: