Un proiect de circa €350 mii va fi implementat în 8 centre medicale din Moldova, pentru telemedicină
Full Article 4 minutes read

Un proiect de circa €350 mii va fi implementat în 8 centre medicale din Moldova, pentru telemedicină

În Republica Moldova a fost lansat un proiect pilot privind implementarea telemedicinei în opt centre medico-sociale din țară. Astfel, 24 de lucrători medicali și sociali vor oferi servicii de îngrijire de la distanță în baza consultațiilor oferite de medicii specialiști. Ulterior  această inițiativă ar putea fi extinsă la nivel național. Proiectul pilot, cu valoarea de 345.000 EUR, e finanțat de Agenția Cehă de Dezvoltare și urmează a fi implementat până la finele anului 2024.

Dar ce înseamnă telemedicina?

Telemedicina reprezintă furnizarea serviciilor de îngrijire și sănătate de la distanță, atunci când medicul și pacientul se află în locații diferite. Telemedicina se bazează pe utilizarea tehnologiilor și a dispozitivelor mobile precum telefonul, tableta sau calculatorul.

Aplicată eficientă și folosită corespunzător, telemedicina poate îmbunătăți substanțial calitatea vieții oamenilor care fie au nevoie de îngrijiri medicale, fie au o boală cronică sau necesită monitorizare permanentă.

Avantajele telemedicinei sunt numeroase: suprimă barierile georgrafice, oferă acces către medici și specialiști din alte orașe ale țării sau chiar din străinătate, reduce cheltuielile de transport ale pacientului, despovărează sistemul medical primar, scurtează timpul de așteptare al unei consultații la cabinet, crește gradul de acces al omului de rând la servicii de sănătate, iar cel mai important este că, în pandemie, telemedicina reduce mult riscul infectării cu virusul COVID-19.

Ce beneficii aduce telemedicina pentru omul de rând?


Fiecare din noi are cel puțin o rudă în etate la țară: fie o mătușă, un unchi,  o bunică, un verișor etc.

Dacă facem un exercițiu de imaginație, înțelegem rapid cum telemedicina poate ușura viața omului de rând.

Haideți să o cunoaștem pe mătușa Maria. Ea are 72 de ani și locuieste în satul Palanca. Mătușa Maria are o afecțiune cronică care o obligă să se prezinte periodic la medic pentru o consultație de monitorizare. În sat medici nu-s, îi găsești doar la raion, în Ștefan Vodă.

Satul Palanca e situat la 45 km de centrul raional. Un drum până la Ștefan Vodă costă în jur de 26 de lei, iar dus-întors asta înseamnă că mătușa Maria scoate din buzunar cel puțin 52 de lei de fiecare dată când trebuie să meargă la medic pentru consultul de monitorizare.

Dacă starea de sănătate a mătușii Maria nu reprezintă o urgență, grație telemedicinii, mătușa Maria și-ar putea primi consultația de la distanță, direct de la ea de acasă. Un alt lucru important pentru mătușa Maria constă în faptul că telemedicina i-ar reduce contactul cu virusul Covid-19 și i-ar limita interacțiunea cu grupurile mari de oameni.

Statul nu are încă un cadru actual de reglementare pentru telemedicină


În Moldova, cadrul normativ relevant domeniului de telemedicină și sănătate electronică este fragmentat și nu e inclus într-un singur act. Prevederi dispersate despre telemedicină se regăsesc în 41 de acte juridice, însă reglementările existente sunt de mult timp depășite și necesită actualizare și aliniere la standardele europene.

„Serviciile de azi trebuie regândite și reconceptualizate așa încât să răspundă nevoilor pe care le resimt oamenii”, a declarat Galina Bujor, șefa Direcției politici de asistenţă socială a familiilor cu venituri mici, vârstnicilor şi veteranilor din cadrul Ministerului Muncii și Protecție Sociale.

Și Tatiana Zatîc, șefa Direcției Politici în domeniul Asistenței Medicale Primare din cadrul Ministerului Sănătății a enunțat intenția autorităților de a susține eforturile asumate prin acest proiect menționând că: „…datorită telemedicinei, vom putea interveni pentru a oferi îngrijiri persoanelor care se află în dificultate, iar Ministerul Sănătății va susține pe deplin acest proiect și va oferi organizațiilor tot suportul necesar pentru implementarea activităților planificate”.

Astfel, cu sprijinul autorităților cheie din domeniu, Caritas Cehia și Asociația Homecare își propun să creeze o comisie consultativă care va avea rolul de a defini conceptul serviciilor de telemedicină în îngrijirea la domiciliu și va stabili un set de standardele de calitate în această direcție.

Evenimentul de lansare al proiectului s-a desfășurat online, la 23 noiembrie 2021 și a reunit circa 284 de persoane, printre care Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe în Republica Moldova, Stanislav Kázecký,  reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale și ai mediului privat, prestatori ai serviciilor medico-sociale, medici de specialitate și asistenți medicali.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: