„Un război împotriva copiilor”. Reacțiile Maiei Sandu și a lui Mihai Popșoi după ce un spital din Kiev a fost atacat
Full Article 3 minutes read

„Un război împotriva copiilor”. Reacțiile Maiei Sandu și a lui Mihai Popșoi după ce un spital din Kiev a fost atacat

Președinta Maia Sandu a spus că bombardarea de către Rusia a unui spital pentru copii înseamnă un „război împotriva copiilor”. Șefa statului a declarat că „este șocant că unii încă mai neagă aceste atrocități” și a precizat că „Moldova condamnă cu fermitate aceste crime de război”. Iar ministrul Afacerilor Externe Mihai Popșoi a spus că „este de neimaginat ca astfel de locații să fie atacate”. Potrivit oficialului, „aceste atrocități nu vor fi uitate niciodată”. 

Pe 8 iulie, Maia Sandu a scris pe o rețea de socializare că „trebuie să spunem lucrurilor pe nume despre ceea ce s-a întâmplat astăzi la Kiev, despre bombardarea de către Rusia a unui spital pentru copii care suferă de boli incurabile”. Potrivit șefei statului are loc un „război împotriva copiilor”.

„Uciderea copiilor nu este despre ideologie, geopolitică sau dezbateri politice. Este despre copii nevinovați, despre bombele care lovesc spitale unde micuții luptă împotriva cancerului. Este despre copii care mor în brațele mamelor lor. Este un război împotriva copiilor”, a adăugat Sandu.

Șefa statului a spus că „este șocant că unii încă mai neagă aceste atrocități”.

„Moldova condamnă cu fermitate aceste crime de război. Haideți să fim uniți pentru dreptul la viață al acestor copii și al multor copii traumatizați în război, pentru un viitor în care fiecare copil are șansa de a trăi în pace și bunăstare. Lumea de astăzi este total diferită de cea dinainte de februarie 2022 – trebuie să ne concentrăm pe ceea ce contează cu adevărat: oprirea uciderii acestor suflete nevinovate”, a conchis Sandu.

Și ministrul Afacerilor Externe Mihai Popșoi a reacționat la atacul masiv raportat de Ucraina. El a menționat că una din rachete a lovit un spital din Kiev și a adăugat că „este de neimaginat ca astfel de locații să fie atacate”. „Aceste atrocități nu vor fi uitate niciodată”, a conchis oficialul moldovean.

***

Ucraina a raportat pe 8 iulie despre un atac masiv lansat de Rusia asupra localităților ucrainene. Președintele Vladimir Zelenski a spus că țara a fost atacată cu peste 40 de rachete de diferite tipuri. Sub atac au nimerit Kievul, Dnepr, Krivoi Rog, Slaviansk, Kramatorsk, Pokrovsk. La Kiev a fost atacat inclusiv un spital de copii, cel mai mare din Ucraina. Detalii AICI. Potrivit ultimelor date, 28 persoane au fost ucise și 112 au suferit răni în urma atacului masiv rusesc asupra Ucrainei. Serviciul de Urgență al Ucrainei a raportat că 17 persoane au murit la Kiev, iar 11 – în regiunea Dnepropetrovsk. 

Moscova a dat vina pe armata ucraineană în cazul distrugerilor înregistrate la Kiev. Ministerul rus al Apărării a spus că declarațiile Kievului „despre o presupusă lovitură intenționată cu rachete a Rusiei asupra țintelor civile nu corespund adevărului”. Potrivit Moscovei, distrugerile din capitala Ucrainei sunt „urmare a căderii unei rachete ucrainene de apărare aeriană”. Totuși, Rusia a recunoscut că a lovit pe 8 iulie teritoriul ucrainean. Însă, a precizat Ministerul, atacurile au fost îndreptate spre „instalațiile industriei militare din Ucraina și bazele aviatice ale forțelor armate ucrainene”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: