Un regizor originar din Moldova și stabilit în Rusia a fost reținut la aeroportul „Vnukovo” în timp ce voia să plece din țară
Full Article 2 minutes read

Un regizor originar din Moldova și stabilit în Rusia a fost reținut la aeroportul „Vnukovo” în timp ce voia să plece din țară

Regizorul și profesorul Artur Aristakisian, originar din Republica Moldova, a fost reținut în Aeroportul „Vnukovo” din Rusia, informează Novaya Gazeta pe 7 martie. Acesta se afla de mulți ani în Rusia, însă a devenit celebru cu filmul „Ладони”  („Palmele”, un documentar filmat la Chișinău în anul 1994.

UPDATE (17:00) Avocata Natalia Aleșina a anunțat că Artur Aristakisian a fost eliberat.

Potrivit primelor informații, regizorul originar din Republica Moldova și stabilit în Rusia a fost reținut pentru critici aduse războiului declanșat în Ucraina.

Aristakisian predă la Moscow School of New Cinema (Московская школа нового кино) și la Institutul de arte libere și științe din cadrul Universității Internaționale de la Moscova (ММУ). Pe 7 martie, acesta urma să zboare la Istanbul în vacanță. După ce a trecut de controlul de pașapoarte, a fost reținut de polițiști, i-au fost luate lucrurile personale și telefonul, potrivit apropiaților lui Aristakisian. Aceștia mai spun că astăzi, în cadrul Institutului unde preda regizorul urmau să se desfășoare verificări „în legătură cu educația nepatriotică”.

„Ieri au fost publicate câteva postări despre MMU, universitatea la care predă Aristakisian. Conducerea și pedagogii sunt învinuiți de propaganda „nepatriotismului”. Astăzi, la ora 2, la cele două universități urma să vină poliția cu verificări”, susține una dintre sursele redacției.

Vecinii regizorului susțin că în jurul orei 6:00 dimineața, în apartamentului acestuia a venit poliția, care a amenințat că va sparge ușa, însă nimeni nu era acasă.

Artur Aristakisian s-a născut pe 11 octombrie 1961 la Chișinău. El este regizorul filmelor „Ладони” (1993) și „Место на земле” (2001), pentru care a fost apreciat cu mai multe premii internaționale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: