Un tânăr moldovean intenționa să ajungă clandestin în una dintre țările europene, deși avea cu sine documentele valabile care i-ar fi permis trecerea legală a frontierei de stat.
Dispeceratul Sectorului Poliției de Frontieră Leușeni a fost sesizat de către pădurarul din regiune, care a anunțat despre prezența unei persoane suspecte ce înainta spre râul Prut. Patrula de serviciu a depistat persoana în cauză. Acesta s-a adeverit a fi un locuitor al municipiului Chișinău, în vârstă de 23 de ani.
Cetățeanul purta cu sine un rucsac în care avea lucruri de primă necesitate. De asemenea, deținea pașaportul biometric moldovenesc, cât și permisul de ședere și o asigurare medicală, ambele ar fi eliberate de către autoritățile slovene pe numele persoanei reținute. Urmează ca documentele să fie transmise și supuse expertizei pentru a confirma valabilitatea acestora.
Tânărul a recunoscut că intenționa să treacă înot râul Prut, iar ulterior să se deplaseze în Republica Slovenia. Deoarece are insuficiente resurse financiare și auzise că pe perioada pandemiei nu se permite cetățenilor moldoveni intrarea în România, a încercat ilegal să treacă granița moldo-română.
Precizăm că tânărul va fi cercetat în stare de libertate pentru tentativa trecerii ilegale a frontierei de stat.
Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.
Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.
Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.
Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.
Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.
„Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.
Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.
„Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.
La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.