Un uriaș aisberg de dimensiunea orașului Paris s-a desprins din Antarctica (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

Un uriaș aisberg de dimensiunea orașului Paris s-a desprins din Antarctica (VIDEO)

Un bloc de gheață gigantic, de mărimea oraşelor Paris sau Londra, s-a desprins din Antarctica, au anunțat oameni de ştiinţă britanici.

Aisbergul măsoară aproape 1 270 de kilometri pătraţi și s-a desprins de restul banchizei vineri dimineaţă, potrivit datelor colectate de instrumentele britanice instalate în apropierea staţiei.

Oamenii de știință nu au fost în pericol, fiindcă cele 12 persoane care au lucrat până acum la staţia Halley VI, situată la mai puţin de 20 de kilometri de zona de ruptură, au fost evacuate la mijlocul lunii februarie cu avionul, se arată într-un comunicat al British Antarctic Survey (BAS), organizaţie de cercetare a zonelor polare care exploatează zona:

 

„Echipele noastre sunt pregătite de ani de zile ca un aisberg să se desprindă de platforma de gheaţă Brunt”, a declarat Jane Francis, directoarea BAS, ale cărei echipe monitorizează „zilnic” zona printr-o „reţea automatizată de instrumente GPS de înaltă precizie instalate în jurul staţiei”.

Datele trimise apoi la Universitatea Cambridge pentru analiză, au permis declanşarea vineri a alertei fără prezenţa vreunei persoane la staţie.

Acum 4 ani, BAS a decis să reducă prezenţa la această staţie construită în 2012 şi să o mute câţiva kilometri, temându-se că va ajunge în calea unui aisberg în derivă, în urma topirii gheţii.

A fost o „decizie înţeleaptă”, a declarat Simon Garrod, director de operaţiuni al BAS. „Sarcina noastră este acum de a monitoriza îndeaproape situaţia şi de a evalua orice potenţial impact al acestei desprinderi asupra platoului de gheaţă rămas”, a adăugat acesta.

Pentru lunile următoare mai multe scenarii sunt de acum posibile

„Fie aisbergul se va îndepărta, fie va eşua, fie va rămâne” în apropiere, a spus Jane Francis.

Oamenii de știință nu se vor întoarce în curând, fiindcă staţia rămâne închisă pentru restul iernii arctice, a mai spus cercetătoarea britanică.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: