tvc21.md

Medicamente mai scumpe și mai greu de găsit? Avertismentul fostului ministru al Sănătății

Un număr mare de medicamente de calitate, originale, ar putea să dispară de pe piața farmaceutică a Republicii Moldova. Avertizarea vine din partea fostului ministru al Sănătății, Ala Nemerenco. Aceasta a reacționat astăzi, 28 noiembrie, pe pagina sa de facebook la inițiativa PSRM, ca toate prospectele la preparatele din farmacii să fie traduse, în mod obligatoriu, în rusă. 

Ala Nemerenco a explicat că dacă legea va fi adoptată, companiile străine vor trebui să producă serii speciale pentru Republica Moldova, cu prospect în limba română și limba rusă. O altă opțiune este să reambaleze medicamentele importate și să adauge prospecte în rusă. Toate aceste măsuri presupun cheltuieli suplimentare.

„Toate cele menționate, vor duce evident la crearea unui deficit de medicamente pe piață, unele din ele dispărând, dar și la creșterea prețurilor la medicamente”, este de părere Ala Nemerenco.

Printre preparatele care ar putea fi retrase snt atât cele eliberate în baza prescripției medicale, cât și cele utilizate în spitale, inclusiv pentru terapie oncologică, precum și medicamentele pentru boli rare, care sunt aduse în număr limitat, dar și preparatele care folosesc piață farmaceutică comună cu România. Ultimele constituie circa 20% din totalul de medicamente autorizate.

Amintim că, la sfârșitul lunii octombrie, guvernul Sandu a refuzat să aprobe inițiativa deputaților socialiști de a traduce în limba rusă prospectele medicamentelor. Guvernul a argumentat că inițiativa va atrage cheltuieli suplimentare pentru importatorii moldoveni și poate duce la reducerea numărului de companii farmaceutice care livrează medicamente în Republica Moldova.

Inițiativa a fost adusă, din nou, în discuție zilele trecute, de către PSRM.

Precizăm că, la începutul lunii august 2019, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a majorat cu 5% prețul la peste 1950 de medicamente. Alte 30 de preparate au fost retrase de pe piață.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: