„Unii experți sau politicieni interpretează în mod eronat”. Precizările ANRE cu privire la indicatorii zilnici
Full Article 5 minutes read

„Unii experți sau politicieni interpretează în mod eronat”. Precizările ANRE cu privire la indicatorii zilnici

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a venit, pe 18 august, cu precizări cu privire la indicatorii publicați zilnic pe pagina web a instituției și modul de plafonare a prețurilor. Potrivit reprezentanților instituției, constatările sunt necesare din cauza că datele ar fi interpretate eronat. 

„ANRE constată cu regret că unii experți sau politicieni continuă să interpreteze în mod eronat indicatorii publicați zilnic pe pagina web a instituției și modul de plafonare a prețurilor”, se arată în comunicat.

Reprezentanții ANRE au subliniat că, în prezent, prețurile maximale de comercializare a fiecărei partide importate de produse petroliere se formează din 4 componente:
(1) Cotația Platts (se modifică zilnic în funcție de prețul la bursă și cursul de schimb leu/dolar);
(2) Marja comercială (se modifică semestrial de către ANRE);
(3) Acciza (se modifică anual conform Codului Fiscal);
(4) TVA (nu se modifică).

 

  • Componenta nr. (1) este publicată în fiecare zi lucrătoare, până la ora 12:00,  pe pagina web a ANRE și este obligatorie pentru formarea prețului pentru partidele importate începând cu ora 00.00 a zilei următoare.
  • Componenta nr. (2) include cheltuielile și profitul companiilor care în prezent reprezintă 2,33 lei/litru pentru benzină și motorină și 1,98 lei/litru pentru gazul lichefiat.
  • Componenta nr. (3) în prezent reprezintă 6496 lei/tona pentru benzină, 2734 lei/tona pentru motorină și 3759 lei/tona pentru gazul lichefiat.
  • Componenta nr. (4) în prezent reprezintă 20 % pentru benzină și motorină și 8% pentru gazul lichefiat.

 

În conformitate cu prevederile actuale ale Legii privind piața produselor petroliere, prețul maximal de vânzare calculat de agenții economici în baza celor 4 componente urmează a fi aplicat la  fiecare partidă la ziua importului. Conform principiul „primul intrat – primul ieşit”, prețurile noi urmează să fie aplicate de către operatori pe măsura comercializării complete a partidelor anterioare și înlocuirii acestora cu partidele noi.

„Astfel, este incorectă interpretarea indicatorilor Platts, publicați pe pagina web a ANRE, ca fiind determinante pentru nivelul prețurilor din „zilele imediat următoare”.  Fiecare partidă de produse petroliere importată nu poate fi vândută la un preț mai mare decât cel maximal stabilit la data importului. Totodată, cu siguranță, prețurile urmează trendul afișat pe site odată cu epuizarea partidelor importate anterior”, precizează ANRE.

În concluzie, Agenția dă asigurări că actualul mecanism de formare a prețurilor la produsele petroliere nu permite agenților economici să intervină la discreția lor în formula de stabilire a acestora: „Toate cele 4 componente menționate mai sus, din care se formează prețul final la pompă, sunt strict determinate de legislație și sunt date publice, iar depășirea acestora de către operatori atrage după sine sancțiunile corespunzătoare”, se arată în declarația ANRE.

***

Majoritatea parlamentară a adoptat, pe 13 august, în prima lectură, proiectul de modificare a Legii privind piața produselor petroliere. În susținerea inițiativei au votat 57 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Potrivit autorilor, modificările sunt necesare pentru ameliorarea carențelor existente în legislația în vigoare care generează situații de risc.

Deputatul PAS Vladimir Bolea a precizat că noul proiect de lege a fost consultat cu petroliștii.

Autorii proiectului propun ca în lege să fie indicat expres și fără echivoc că prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale se stabilesc de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în baza Metodologiei de calcul și aplicare a preturilor la produsele petroliere.

Astfel, deputații propun ca prețul maxim de comercializare cu amănuntul să fie stabilit pentru produsele principale de tip standard (benzină COR 95 și motorină) și să fie calculat și publicat zilnic pe pagina web a ANRE. În opinia autorilor, ca rezultat, piața angro a carburanților, precum și prețurile de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat și a tuturor celorlalte tipuri de produse cu excepția celor de bază, vor deveni libere.

Totodată, comercializarea cu amănuntul a altor tipuri de produsele petroliere principale decât cele pentru care sunt stabilite prețurile maxime va fi permisă doar cu condiția vânzării la aceeași stație și a produselor de tip standard. În aceste condiții, statul va asigura consumatorul cu produse petroliere de strictă necesitate la prețuri reglementate, rezonabile, transparente, nediscriminatorii și ușor de comparat, cu respectarea parametrilor de calitate stabiliți, iar pe de altă parte va oferi acestora posibilitatea alegerii libere a produselor de alternativă.

De asemenea, pentru a relaxa condițiile de obținere a licenței, se propune micșorarea de 5 ori a capacității obligatorii de depozitare pe care trebuie să o îndeplinească un importator, și anume de la 5 mii m3 la 1000 m3. Totodată, se impune o altă inițiativă legislativă care să asigure securitatea energetică a statului în ceea ce privește asigurarea cu produse petroliere în situații de criză.

Prin proiect se stabilește că ANRE poate ajusta marja comercială în cazul apariției unor factori care nu puteau fi prevăzuți la momentul aprobării precedente și că aceasta poate interveni în structura marjei nu mai mult de 10% din media efectiv înregistrată de operatori.

Proiectul de lege urmează să fie adoptat și în lectura a II-a.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: