„Unii judecători și procurori au făcut de rușine sistemul”. Maia Sandu, „foarte îngrijorată” de tergiversarea anumitor dosare

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu s-a declarat „foarte îngrijorată” de faptul că anumite dosare de importanță națională sunt tergiversate de sistemul judecătoresc. De asemenea, aceasta a subliniat importanța reformării justiției și înființarea unui nou Consiliu Superior al Magistraturii și al unui nou Consiliul Superior al Procurorilor până la sfârșitul anului curent.

Maia Sandu a participat la deschiderea Forumului „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției”, ediția 2022.

„De succesul acestei reforme depinde cât de repede vom deveni stat-membru cu drepturi depline al UE, cât de repede putem să construim o economie puternică și incluzivă”, a menționat președinta țării.

Maia Sandu a subliniat că se va insista în continuare pe această reformă. Aceasta a mai menționat că, în pofida voinței politice, lucrurile „se mișcă greu”, deși Ministerul Justiției și Parlamentul au îmbunătățit semnificativ cadrul legal.

„Astăzi judecătorii și procurorii sunt liberi să-și facă meseria cinstit. Nimeni din reprezentanții puterii nu-i amenință pe juecători și procurori, cerându-le să ia decizii ilegale. Sunt liberi să aplice legea și să facă justiție. Din păcate, o parte dintre ei în continuare înțeleg libertatea ca pe o posibilitate de a comite abuzuri și de a-și negocia deciziile, pentru foloase necuvenite”, a menționat Sandu.

Maia Sandu a mai spus că este important ca până cel târziu sfârșitul anului curent să fie create un nou Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) și un nou Consiliu Superior al Procurorilor (CSP) funcționale și să înceapă reforma Curții Supreme de Justiție (CSM). De acest lucru depinde îndeplinirea la timp a condițiilor formulate de Bruxelles, atunci când Moldova a primit statutul de țară-candidat la aderarea la UE.

Șefa statului a declarat că este „foarte îngrijorată” de tergiversarea în sistemul judecătoresc a examinării unor dosare de importanță națională, inclusiv dosare care vizează proprietăți și resurse financiare semnificative.

„Astăzi, acest comportament de tergiversare nejustificată sau de adoptare a deciziilor ilegale cu suspiciune de încasare a beneficiilor necuvenite nu este sancționată de nimeni. Organele interne ale sistemului judecătoresc sunt în incapacitate de a da sancțiuni, iar Procuratura, în pofida mai multor suspiciuni care planează în adresa mai multor judecători, nu a reușit să sancționeze niciunul pentru a transmite un mesaj puternic în sistem. Cine îi oprește pe judecătorii corupți să nu comită abuzuri? Această stare compromite și magistrații onești”, a mai spus Maia Sandu.

Președinta țării a mai menționat că la libertate rămân mulți „hoți”, care încearcă să exploateze scheme de corupție create în trecut sau „să își cumpere impunitate”.

„Îmi pare rău că unii judecători și procurori au făcut de rușine sistemul”, a mai spus șefa statului și a îndemnat specialiștii onești să contribuie la reformarea sistemului justiției.

La Forumul „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției”, ediția 2022, participă inclusiv ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, ambasadorul UE în R. Moldova Janis Mazeiks și ambasadorul SUA în R. Moldova Kent Logsdon.

 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Ministerul Educației face un pas înapoi: Nu poate apăra „Istoria Românilor” în instanță și cere retragerea avizului Consiliului pentru egalitate

Ministerul Educației și Cercetării solicită Consiliului pentru Egalitate să-și retragă avizul consultativ în care califică denumirea disciplinei școlare „Istoria Românilor și Universală” drept o formă de discriminare față de celelalte grupuri etnice din țară și recomandă revizuirea acesteia. Solicitarea a fost transmisă Consiliului pentru Egalitate și semnată de ministrul Educației, Dan Perciun. Demersul vine la o lună după ce Ministerul Educației a anunțat că va contesta avizul în instanță. Totuși, pe 10 iulie, instituția a precizat că „un aviz nu poate fi contestat în instanță”, ceea ce a limitat dreptul ministerului de a răspunde prin mijloace legale.

„În primul rând, este important de menționat că din 2019 denumirea oficială a disciplinei este „Istoria Românilor și Universală”, ceea ce reflectă o abordare integrată, în care istoria națională este prezentată în context global. Ignorarea acestui titlu complet a condus la o concluzie eronată din partea Consiliului”, au declarat reprezentanții Ministerului Educației pe 10 iulie.

Ministerul a mai spus că avizul a fost emis în urma unei plângeri individuale și, conform legii, în astfel de cazuri Consiliul ar trebui să emită decizii, nu avize. „Spre deosebire de o decizie, un aviz nu poate fi contestat în instanță, ceea ce a limitat dreptul Ministerului de a răspunde prin mijloace legale. Totodată, examinarea plângerii referitoare la denumirea disciplinei școlare a durat peste 5 ani, depășind termenele legale stabilite de legislația în vigoare (90 de zile pentru examinarea oricărei plângeri, cu posibilitatea prelungirii termenului cu cel mult 60 de zile)”, au menționat reprezentanții Ministerului.

Ministerul Educației a mai declarat că „nu există dovezi că această denumire afectează negativ elevii din alte etnii sau le limitează accesul la educație”. „Elevilor din etniile minoritare li se asigură posibilitatea de a-și cunoaște propria istorie în cadrul școlii, fiind completat trunchiul comun reprezentat de disciplina „Istoria Românilor și Universală””, au mai spus reprezentanții ministerului.

Ministerul a mai precizat că mai multe instituții, printre care Academia de Științe a Moldovei și Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova, s-au pronunțat că „denumirea și conținutul curriculumului la disciplina „Istoria românilor și universală” au un caracter nediscriminatoriu”.

„Având în vedere aspectele enunțate, Ministerul Educației și Cercetării solicită retragerea Avizului emis de Consiliul pentru egalitate, considerând că acesta este nefondat și creează un precedent periculos în ceea ce privește autonomia educațională”, se arată în declarația ministerului.

***

În luna iunie 2025, Consiliul pentru Egalitate a declarat că denumirea disciplinei școlare „Istoria Românilor” reprezintă o formă de discriminare directă față de celelalte grupuri etnice din Republica Moldova. Deși curriculumul actual include referințe la istoria și contribuțiile minorităților, Consiliul a atras atenția, într-un aviz, că denumirea disciplinei se concentrează exclusiv asupra unui singur grup etnic. În susținerea poziției sale, instituția a făcut trimitere la datele preliminare ale recensământului din 2024, potrivit cărora 77,2% dintre cetățeni s-au declarat moldoveni, iar 7,9% – români, urmați de ucraineni, găgăuzi, ruși, bulgari, romi și alte grupuri etnice. În concluzie, Consiliul a recomandat Ministerului Educației să revizuiască denumirea disciplinei și să adopte o formulă „neutră” din punct de vedere etnic.

Pe 11 iunie, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că va contesta în instanță avizul emis de Consiliul pentru Egalitate. 

În prezent, disciplina „Istoria românilor și universală” este predată în clasele gimnaziale și liceale din învățământul general. În clasa a XII-a, elevii pot alege disciplina ca probă de bacalaureat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: