„Unii judecători și procurori au făcut de rușine sistemul”. Maia Sandu, „foarte îngrijorată” de tergiversarea anumitor dosare

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu s-a declarat „foarte îngrijorată” de faptul că anumite dosare de importanță națională sunt tergiversate de sistemul judecătoresc. De asemenea, aceasta a subliniat importanța reformării justiției și înființarea unui nou Consiliu Superior al Magistraturii și al unui nou Consiliul Superior al Procurorilor până la sfârșitul anului curent.

Maia Sandu a participat la deschiderea Forumului „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției”, ediția 2022.

„De succesul acestei reforme depinde cât de repede vom deveni stat-membru cu drepturi depline al UE, cât de repede putem să construim o economie puternică și incluzivă”, a menționat președinta țării.

Maia Sandu a subliniat că se va insista în continuare pe această reformă. Aceasta a mai menționat că, în pofida voinței politice, lucrurile „se mișcă greu”, deși Ministerul Justiției și Parlamentul au îmbunătățit semnificativ cadrul legal.

„Astăzi judecătorii și procurorii sunt liberi să-și facă meseria cinstit. Nimeni din reprezentanții puterii nu-i amenință pe juecători și procurori, cerându-le să ia decizii ilegale. Sunt liberi să aplice legea și să facă justiție. Din păcate, o parte dintre ei în continuare înțeleg libertatea ca pe o posibilitate de a comite abuzuri și de a-și negocia deciziile, pentru foloase necuvenite”, a menționat Sandu.

Maia Sandu a mai spus că este important ca până cel târziu sfârșitul anului curent să fie create un nou Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) și un nou Consiliu Superior al Procurorilor (CSP) funcționale și să înceapă reforma Curții Supreme de Justiție (CSM). De acest lucru depinde îndeplinirea la timp a condițiilor formulate de Bruxelles, atunci când Moldova a primit statutul de țară-candidat la aderarea la UE.

Șefa statului a declarat că este „foarte îngrijorată” de tergiversarea în sistemul judecătoresc a examinării unor dosare de importanță națională, inclusiv dosare care vizează proprietăți și resurse financiare semnificative.

„Astăzi, acest comportament de tergiversare nejustificată sau de adoptare a deciziilor ilegale cu suspiciune de încasare a beneficiilor necuvenite nu este sancționată de nimeni. Organele interne ale sistemului judecătoresc sunt în incapacitate de a da sancțiuni, iar Procuratura, în pofida mai multor suspiciuni care planează în adresa mai multor judecători, nu a reușit să sancționeze niciunul pentru a transmite un mesaj puternic în sistem. Cine îi oprește pe judecătorii corupți să nu comită abuzuri? Această stare compromite și magistrații onești”, a mai spus Maia Sandu.

Președinta țării a mai menționat că la libertate rămân mulți „hoți”, care încearcă să exploateze scheme de corupție create în trecut sau „să își cumpere impunitate”.

„Îmi pare rău că unii judecători și procurori au făcut de rușine sistemul”, a mai spus șefa statului și a îndemnat specialiștii onești să contribuie la reformarea sistemului justiției.

La Forumul „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției”, ediția 2022, participă inclusiv ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, ambasadorul UE în R. Moldova Janis Mazeiks și ambasadorul SUA în R. Moldova Kent Logsdon.

 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Justiției

Fostul șef al CNA, Iulian Rusu, desemnat membru în comisia Vetting: alături de cine va evalua judecătorii și procurorii

Parlamentul a desemnat noi membri ai comisiilor de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, printre care și Iulian Rusu, ex-șeful Centrului Național Anticorupție (CNA), implicat într-un scandal după ce fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a făcut dezvăluiri despre un presupus „șantaj cu informații compromițătoare” asupra judecătorilor.

În urma hotărârilor aprobate de Parlament, Gerrit-Marc Sprenger, Marcel van de Wetering și Iulian Rusu au fost desemnați în calitate de membri ai Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție. Candidaturile lui Gerrit-Marc Sprenger și Marcel van de Wetering au fost propuse de partenerii de dezvoltare, iar candidatura lui Iulian Rusu a fost propusă de Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Potrivit unui comunicat al Legislativului, Marcel van de Wetering are o experiență de peste 30 de ani în domeniul justiției, pe care a obținut-o activând în Regatul Țărilor de Jos. Iar Gerrit-Marc Sprenger a fost, anterior, observator al procesului de vetting a judecătorilor și procurorilor desfășurat în Albania.

Iulian Rusu este de profesie jurist. Este absolvent al Universității Oxford, având titlul de magistru în drept. Are o experiență profesională vastă, de peste 20 de ani, activând inclusiv în calitate de secretar de stat la Ministerul Justiției și director al Centrului Național Anticorupție.

Totodată, Pierangelo Padova, Laura Oana Ștefan și Ion Graur au fost desemnați în calitate de membri în Comisia de evaluare externă a integrității etice și financiare a procurorilor. Candidaturile lui Pierangelo Padova și Laura Oana Ștefan au fost propuse de partenerii de dezvoltare, iar cea a lui Ion Graur – de Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Pierangelo Padova a activat mai mulți ani în sistemul de drept din Republica Italiană. Laura Oana Ștefan are o experiență de peste 20 de ani în domeniul dreptului, activând atât în sectorul public, cât și cel privat. De asemenea, a fost expert pentru diverse instituții internaționale, printre care Comisia Europeană, Banca Mondială, PNUD. Ion Graur are o experiență vastă în domeniul dreptului și, anterior, a fost expert în mai multe organizații internaționale, printre care Consiliul Europei.

Comisiile de evaluare sunt formate din câte nouă membri, numiți cu votul a 3/5 din deputații aleși, iar cinci dintre aceștia sunt propuși de partenerii de dezvoltare. Cinci dintre ei sunt propuși de partenerii de dezvoltare.

***

Amintim că în aprilie, fFosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că, în septembrie 2022, a intrat în conflict cu Sergiu Litvinenco, Iulian Rusu și Eugen Rurac. „Eu nu eram de acord cu modalitatea în care aceste persoane făceau justiție în țară”, a precizat ea, adăugând că i-a avertizat că, dacă „vor continua cu metodele incorecte”, le va intenta dosare penale. Dragalin a afirmat că „ei aveau informație cât de cât compromițătoare” cu privire la judecători, iar această informație „se folosea ca să fie șantajați, să acționeze într-un anumit mod”.

Între timp, în urma declarațiilor fostei șefe a Procuraturii Anticorupție, Iulian Rusu a scris pe o rețea de socializare că „fazele de lună plină amplifică stările emoționale și psiho-emoționale negative”.

Iulian Rusu a fost director al Centrului Național Anticorupție (CNA). A fost numit în funcție, pentru un mandat de cinci ani, în februarie 2023. Candidatura lui a fost propusă de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” și a fost susținută cu votul a 57 de deputați. În octombrie 2023, Iulian Rusu și-a dat demisia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: