Unii profesori din Chișinău încă nu și-au primit salariile. Ceban se adresează din nou Ministerului Finanțelor
Full Article 4 minutes read

Unii profesori din Chișinău încă nu și-au primit salariile. Ceban se adresează din nou Ministerului Finanțelor

Primarul capitalei Ion Ceban susține că o parte din profesorii municipiului Chișinău încă nu și-au primit salariile pentru luna noiembrie. Edilul cere reprezentanților Ministerului Finanțelor să intervină și declară că Primăria nu este de vină pentru întârzierea procesului. 

În cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei Chișinău din 19 decembrie, Ceban a spus că a primit „mai multe reclamații”.

„Cei de la Ministerul Finanțelor s-au justificat public că Primăria ar fi de vină că profesorii încă nu toți au primit salariile și că cineva ar fi introdus datele târziu. Precizez, sunt 315 instituții, au fost introduse salariile și resursele energetice. Circulara a venit oficial pe 12 noiembrie privind repartizarea sumelor totale. Aici oamenii au muncit practic non-stop pentru a face tot posibilul cât de urgent să fie datele introduse”, a comunicat edilul.

El a adăugat că „sunt zvonuri, transmise profesorilor, că de vină ar fi Primăria”. „Primăria nu poartă nici o vină pentru întârzierea acestui proces”, a precizat el.

„Doar după ce am cerut public și am transmis în scris, au început a fi finanțate salariile pedagogilor din Chișinău. Și nici așa nu au fost făcute toate transferurile. Țin să precizez că încă la ziua de sâmbătă, din cele 120 de milioane pentru salariile profesorilor care stăteau în sistemele de plată, de pe data de 6 decembrie Ministerul Finanțelor până astăzi a transferat doar 50 milioane lei”, a comunicat Ion Ceban.

„Care este situația noi nu cunoaștem, că Ministerul nu are bani, că nu vrea, că vrea să dea vina pe Primărie, oricare ar fi din aceste lucruri ele nu sunt binevenite. Rugăm Ministerul Finanțelor să intervină cât de curând posibil și să transfere pedagogilor banii. Solicităm să fie făcute de urgență toate plățile”, a adăugat Ceban.

Totodată el i-a cerut viceprimarului Olga Rusu să-l informeze zilnic despre proces.

„Noi la ziua de astăzi avem spre achitare, din controlul transferurilor care urmează să vină de la Ministerul Finanțelor, 177,7 milioane lei. Și aici nu sunt doar cheltuielile salariale. Pe salarii și prestații sociale așteptăm transferuri în sumă de 100 de milioane de lei, pe alimentația elevilor – 15,6 milioane lei, după care urmează celelalte categorii de cheltuieli”, a comunicat la rândul ei Olga Rusu.

UPDATE: Ministerul Finanțelor reacționează în urma declarațiilor municipalității. Se menționează că în perioada 1 – 15 decembrie 2022, Ministerul Finanțelor a asigurat finanțarea transferurilor cu destinație specială în domeniul educației (salarii, compensații, servicii comunale), pentru documentele de plată încărcate în sistem de către mun. Chișinău până la data de 12 decembrie curent, în sumă totală de 149,7 mil. lei.

„Pentru toate documentele de plată prezentate până la data de 16 decembrie curent, plățile au fost executate de către Ministerul Finanțelor astăzi, 19 decembrie, în sumă totală de 178,5 mil lei”, comunică reprezentanții Ministerului.

Astfel, Ministerul Finanțelor declară că a asigurat onorarea angajamentelor de plată față de mun. Chișinău: „Toate plățile sunt efectuate în baza documentelor de plată prezentate Ministerului”.

***

Amintim că pe 14 decembrie, primarul Ion Ceban a anunțat că salariile angajaților din instituțiile de învățământ din mun. Chișinău sunt achitate cu întârziere luna aceasta. Motivul ar fi unele erori apărute în Sistemul Informațional de Gestionare a Finanțelor Publice. Primarul capitalei Ion Ceban a anunțat că a expediat o scrisoare Ministerului Finanțelor, prin care cere remedierea problemelor.

Pe de altă parte, contactați de NM, reprezentanții instituției au precizat că, salariile întârzâie din cauza introducerii tardive de către municipalitate a prevederilor legale în sistemul informațional.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: