UE dă undă verde pentru creșterea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova
Full Article 2 minutes read

UE dă undă verde pentru creșterea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova

Cotele de export pentru produse agricole din Republica Moldova spre Uniunea Europeană va crește la 7 categorii de produse. O decizie în acest sens a fost adoptată pe 30 iunie de Comisia de comerț internațional din Parlamentul European. Potrivit eurodeputatului român Siegfried Mureșan, votul final pe această propunere va fi dat în plenul Parlamentului European, în procedură de urgență, cel mai probabil săptămâna viitoare.

Războiul din Ucraina a afectat puternic agricultorii din Republica Moldova care nu-și mai putut exporta marfa în țările din est. Tocmai de aceea, eu am cerut de mai multe ori în Parlamentul European să liberalizăm exporturile de produse agricole dinspre Moldova pe piața Uniunii Europene. Am cerut acest lucru inclusiv în rezoluția despre Republica Moldova pe care am adoptat-o în Parlamentul European în data de 5 mai”, a precizat Mureșan.

La începutul lunii iunie, Comisia Europeană a venit cu o propunere de regulament pentru a crește, timp de un an, cotele de export (volumul de marfă pentru care nu se aplică taxe vamale) la cele 7 produse pentru care sunt încă aplicate contingente tarifare (roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri).

Dintre acestea, Moldova exporta prunele și strugurii în cantități mari în Ucraina, Belarus și Rusia. Propunerea Comisiei prevede dublarea cotelor de export la roșii, usturoi, mere, cireșe și suc de struguri. Pentru prune și struguri de masă, Comisia propune creșterea cotelor cu cantitatea de exporturi destinată inițială pentru piețele din afara UE, mai explicat europarlamentarul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: