Unul din cinci moldoveni a beneficiat de medicamente compensate, de la începutul anului
Full Article 2 minutes read

Unul din cinci moldoveni a beneficiat de medicamente compensate, de la începutul anului

Unul din cinci moldoveni a beneficiat de medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală, în primele șase luni ale anului. Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), numărul acestora a crescut cu aproape 29 de mii, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Potrivit CNAM, în prima jumătate a anului curent, mai mult de 595 de mii de persoane au beneficiat de medicamente compensate. Cei mai mulți, circa 391 de mii, au primit medicamente compensate pentru tratamentul bolilor cardiovasculare, iar în jur de 99 de mii – preparate antidiabetice.

Pentru compensarea medicamentelor în prima jumătate a anului, Compania Națională de Asigurări în Medicină a alocat în jur de 381 de milioane de lei, cu peste 67 de milioane mai mult comparativ cu suma transferată în primul semestru al anului trecut.

Cheltuielile pentru un beneficiar au constituit în jur de 640 de lei, fiind în creștere cu 86 de lei.

În aceeași perioadă au fost prescrise şi achitate circa 2,7 milioane de rețete, cu peste 237 de mii mai mult față de perioada similară din 2021.

Listele de preparate și dispozitive medicale compensate pot fi găsite la medicul de familie, în farmacii, precum şi pe site-ul CNAM.

În anul curent, pentru medicamente și dispozitive medicale compensate au fost planificate aproape 864 de milioane de lei, iar pentru eliberarea produselor respective CNAM a contractat 1 264 de prestatori de servicii farmaceutice cu filialele acestora.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: