Pro Moldova
Максим Андреев, NewsMaker

„Urmez tratamentul la domiciliu”. Încă un deputat a fost testat pozitiv cu COVID-19

Deputatul neafiliat Grigore Repeșciuc a fost testat pozitiv cu COVID-19. Acesta a confirmat informația pe pagina sa de Facebook și a precizat că se tratează la domiciliu.

„Din păcate, noul virus continuă să facă capturi. Urmând mai mulţi colegi, am fost depistat pozitiv la COVID-19. Cu respectarea tuturor regulamentelor sanitar-epidemiologice, urmez tratamentul la domiciliu, în condiţii de autoizolare maximă, pentru a-mi proteja familia şi pe toţi cei apropiaţi”, a scris parlamentarul, care până săptămâna trecută făcea partea din grupul parlamentar PRO MOLDOVA.

Grigore Repeșciuc a recomandat tuturor să fie prudenți.

„Pericolul pandemic stă pe aproape, de aceea rog toată lumea să fie prudentă, să respecte elementarele măsuri de protecţie – masca purtată corect, distanţa socială, dezinfectarea şi evitarea locurilor aglomerate. O să ieşim şi din greul acesta, însă nu fără a depune un efort comun”, a mai scris acesta.

Amintim că, anterior, și alți deputați au fost testați pozitiv cu COVID-19, printre care deputata Platformei DA Arina Spătaru, vicepreședintele parlamentului Vlad Bătrîncea și chiar speakerul legislativului, Zinaida Grecianîi.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: