Usatîi nu exclude că va organiza proteste, însă fără să se asocieze cu Șor și Cavcaliuc: „Vom face Marea Adunare Națională 2″
Full Article 3 minutes read

Usatîi nu exclude că va organiza proteste, însă fără să se asocieze cu Șor și Cavcaliuc: „Vom face Marea Adunare Națională 2″

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, nu exclude că va organiza proteste, în cazul în care Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) nu își va revizui unele decizii, iar autoritățile vor continua să folosească gazele achiziționate în toamna și iarna precedentă la preț mare. Declarațiile au fost făcute de președintele formațiunii politice în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive. Usatîi susține că protestele vor fi organizate fără implicarea lui Șor sau Cavcaliuc, dar se arată deschis pentru alte formațiuni politice care vor dori să se alăture.

„O să fac apel ca oamenii să iasă. Vom face Marea Adunare Națională 2. Publicăm, votăm… Deja dacă o să vină 10 mii de oameni sau 50 de mii, depinde de cetățenii Republicii Moldova. Pentru mine este important să nu merg cu șori, cavcaliuși. (…) Nu pot să mă asociez cu penali, fugari, fel de fel de mizerii care demult trebuiau să fie băgate la pușcărie. Dacă o să vină alte forțe politice, normale la cap, să discute, nu văd o problemă să iasă în fața cetățenilor”, a declarat Renato Usatîi.

Liderul Partidului Nostru spune că va cere, în cadrul manifestațiilor, diminuarea tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali, abrogarea unor decizii ale CSE, precum și achiziționarea gazelor naturale la prețuri mici.

„O să fac un apel la cetățeni ca Comisia Situații Excepționale să-și revizuiască decizia prin care obligă cumva oamenii să nu poată trece la firmă privată, dar să achite, întâi, devierile financiare. Doi – prețul la gaz. O să cerem să nu amestece gazul scump cu gazul ieftin, ca să șteargă urmele. Nu, acela la păstrare. Vrem gaz nou și la acela să meargă ancheta, în rezervă să îl păstrăm. Dacă nu vom fi auziți, ANRE-ul în general să își dea demisia, au tăcut în toată această perioadă”, a mai declarat Renato Usatîi.

De menționat că ANRE se întrunește în ședință pe 7 iunie, cu începere de la ora 10:00. Membrii Agenției vor examina, la cererea Moldovagaz, diminuarea tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali. Dacă solicitarea va trece, moldovenii ar putea achita un preț de 19,93 lei, cu TVA inclus, mai puțin cu 9 lei și 34 de bani decât actualul preț.

***

Amintim că consumatorii casnici din Republica Moldova achită, din 1 octombrie 2022, 29 de lei şi 27 de bani pentru un metru cub de gaz natural, două ori mai mult față de tariful din ianuarie 2021. Pe perioada rece a anului, guvernul a compensat parțial tariful, în funcție de gradul de vulnerabilitate al consumatorilor. Compensațiile, însă, nu mai sunt oferite din 1 aprilie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: