Conducerea Republicii Moldova este pregătită să facă față tuturor celor 4 scenarii posibile în contextul răspândirii coronavirusului COVID-19. Asigurările vin din partea președintelui Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate care a avut loc miercuri, 11 martie. Șeful statului a anunțat 10 decizii privind gestionarea eficientă a situației:
- A fost creată o celulă de criză pentru monitorizarea evoluției. Asta presupune că în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență va fi creat un centru unic de comandă, unde vor avea loc, zilnic, ședințe de monitorizare a situației. La acestea vor participa reprezentanți ai tuturor ministerelor și vor fi conduse de președintele sau premierul țării. Prima ședință va avea loc mierucir, 11 martie, la ora 16:30.
- Sunt luate în calcul 4 scenarii de evoluție: 1. cel de la această etapă, când există doar câteva cazuri confirmate de COVID-19; 2. majorarea numărului de cazuri până la 400; 3. majorarea numărului de cazuri până la 1000; 4. Peste 1000 de cazuri. „Pentru fiecare dintre ele am elaborat protocoale privind reacția instituțiilor. Pentru scenariul doi, la această etapă, sunt pregătite instituțiile medicale, locurile în spitale, avem suficient echipament medical și medici, personal care să asigure monitorizarea și gestionarea crizei până la scenariul doi, în municipiul Chișinău”, a dat asigurări Igor Dodon;
- În caz de necesitate, Ministerul Apărării (MA) va acorda sprijin logistic și spațiu (spitalul Ministerului Afacerilor Interne, Spitalul Ministerului Apărării);
- MA, Poliția de Frontieră va întări controlul la punctele de trecere a frontierei, „cu posibilitatea de plasare în carantină a celor care vin din zonele infectate și pun în pericol viața altor cetățeni. Republica Moldova are 81 de puncte de trecere – 9 cu Ro, 42 cu Ucraina, 25 cu Transnistria, ș.a.. De obicei, fluxul la intrarea în Rep. Moldova este de circa 28 de mii de cetățeni. În ultimele 24 de ore au intrat 19 mii de persoane. Prin urmare, fluxul a scăzut cu 30% și evaluăm că va fi în descreștere și în continuare. Întărim punctele de frontieră din nordul țării, cu Ucraina”, a menționat Dodon.
- S-a decis completarea obligatorie a unei anchete de către toți funcționarii din instituțiile publice, privind ultimele contacte și dezvăluirea informațiilor cu caracter de risc. Se va recomanda și instituțiilor private să facă acest lucru;
- Verificarea tututor instituțiilor publice privind asigurarea igienei;
- Organele de drept vor combate speculația prețurilor la produse, având în vedere panica populației; „Nu există riscul de asigurare a cetățenilor Rep Moldova cu produse alimentare. Nu vă panicați și nu luați cu asalt magazinele și centrele comerciale”, a îndemnat Igor Dodon.
- MAIE va ține legătura cu ambasadele privind situația cetățenilor Republicii Moldova din afara țării. „Avem 4 sau 5 cetățeni blocați în Aeroportul de la Roma. Acolo nu îi primesc și înapoi nu pot veni. Stimați concetățeni, evident că vă așteptăm acasă, dar vă rugăm și vă recomandăm – acolo unde vă aflați la această etapă. Vom trece mai ușor peste criză dacă nu vom încerca pe căi legale sau ilegale să veniți în Republica Moldova”, s-a adresat Igor Dodon.
- Aplicarea avertizărilor pentru cazurile de dezinformare a populației. „Rămân ferm pe poziția că persoanele care nu îndeplinesc veridic informațiile, anchetele solicitate de autorități sau intenționat duc la promovarea panicii sau vor face ca să se contamineze alte persoane, rămân ferm pe poziția că trebuie trase la răspundere. Prin amenzi sau chiar răspundere penală”, a avertizat președintele.
- Asigurarea unei comunicări mai eficiente în spațiul public a instituțiilor de stat.
Președintele Igor Dodon a mai spus că, în ultimele 24 de ore, 31 de persoane s-au adresat la instituțiile medicale în contextul riscului infectării cu COVID-19, inclusiv 6 copii. Rezultatele probelor vor fi făcute publice după ora 16:00. Totodată, Igor Dodon a menționat că în prezent, Republica Moldova dispune de 300 de teste, iar joi, 12 martie, în țară vor ajunge alte 1 000 de teste, din partea Organizației Mondiale a Sănătății.
De asemenea, sunt în proces de prelucrare 13 500 de fișe de la cetățenii care au intrat în ultima săptămână în Rep. Moldova, din Italia.
Întrebat de jurnaliști despre riscurile participării la slujbele religioase în această perioadă, președintele Igor Dodon a evitat să dea un răspuns ferm. Acesta a spus că s-a împărtășit sâmbăta trecută, la Moscova, împreună cu patriarhul Chiril.
„Există o zonă de risc și în această privință. Ministrul Educației a discutat cu mitropolitul Moldovei și va discuta și cu liderii altor confesiuni, pentru a fi diminuate riscurile”, a adăugat președintele.
Șeful statului a avut un mesaj și pentru politicienii care ar încerca să obțină „dividente politice” pe seama acestei crize.
„În 2008 am avut situație urgentă de sănătate publică cu oreionul. Au fost 31 832 de cazuri cu niciun deces și sistemul de sănătate publică a făcut față. Între 2009-2011 am avut gripa pandemică AH1 – 36 de mii de cazuri confirmate și 43 de decese. Sistemul de sănătate publică a făcut față. Evident că avem o situație de criză, dar dacă vom munci consolidat, dacă vom gestiona împreună, dacă nu vom panica, dacă vom fi cooperanți și vom îndeplini ceea ce recomandă autoritățile – vom face față cu bine”, a argumentat șeful statului.